Guvernul a decis eliberarea din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, a 16 500 tone de păcură către S.A. „Termoelectrica”. Hotărârea a fost adoptată cu puțin timp în urmă în cadrul ședinței Executivului.

Scopul proiectului constă în intervenirea statului pentru soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, asigurării securității energetice a țării și protecției populației.

Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, S.A. ”Termoelectrica” a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că la data de 15 octombrie 2021, S.A. „Termoelectrica” a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16 500 tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică”, precizează autoritățile.

În acest sens, Agenția Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat către S.A. „Termoelectrica”, cu titlu de deblocare, cantitatea de 16 500 tone de păcură. Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu carater social (grădinițe, spitale, școli, etc.) cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului.

Prețul păcurii eliberate din rezervele de stat este de 51 659 435,28 lei.