Comisia pentru Situații Excepționale va recomanda astăzi Guvernului și Parlamentului instituirea stării de urgență. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Potrivit premierului, acest pas este necesar pentru a oferi surse necesare din buget companiei „Energocom” în vederea procurării volumului necesar de gaze naturale.

Ieri la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă, și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, pe piața gazelor naturale din R.Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%”, a declarat ea.

Șeful Executivului a precizat că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale.

Dat fiind faptul că „Moldovagaz” nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent pe planul de alternativă”, a adăugat ea.

În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să propună Parlamentului și Guvernului instituirea stării de urgență pentru a simplifica procedura de achiziționare a volumului necesar de gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative.

Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic, iar competențele CSE nu oferă soluții și instrumente necesare. De aceea, este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și anumite legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru „Energocom” din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare în mod normal”, a precizat Gavrilița.

La fel, în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență va fi instituit un centru de dirijare pentru coordonarea fluxului de informații și gestiunea rapidă a situației.

După instituirea stării de urgență, CSE se va convoca în ședință pentru a pune la dispoziția „Energocom” resurse financiare și va solicita oferte pentru procurarea volumului necesar de gaze.

Potrivit vicespeakerului Mihai Popșoi, astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații vor oferi pârghii necesare Guvernului pentru a răspunde prompt în fața provocărilor care stau în fața Republicii Moldova.

Azi, Guvernul, va veni în plenul Legislativului cu solicitarea de a instaura stare de urgență. Majoritatea parlamentară va sprijini acest demers, pentru că avem încredere în deplină în colegii noștri din Guvern. În perioada stării de urgență, Parlamentul va continua să muncească. Vom pregăti un pachet legislativ consistent, așa încât până se va finaliza starea de urgență, să putem intra în forță și să votăm proiectele de legi necesare”, a declarat el.

Popșoi a îndemnat opoziția parlamentară și partidele extra-parlamentare să nu politizeze acest subiect: „Vă îndemn pe toți să punem umărul pentru a ajuta Guvernul să iasă cât mai repede din această situație dificilă”.