Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” a înregistrat, în legislativ, un proiect de lege prin care propune majorarea semnificativă a indemnizației unice acordată la nașterea copilului. De asemenea, deputații formațiunii insistă ca toți copiii să primească alocații din partea statului, până la vârsta de 18 ani. Subiectul a fost abordat, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

Potrivit deputatului Reghina Apostolova, Republica Moldova se confruntă în prezent cu o altă problemă foarte gravă – scăderea natalității. Această situație alarmantă scoate în evidență faptul că populația țării este una extrem de îmbătrânită și există riscul ca statul nostru să dispară. La această problemă se adaugă migrația și mortalitatea ridicată. Prin urmare, alesul formațiunii „ȘOR” susține că sunt necesare măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme.

„Solicităm ca toți copiii cu vârsta de până la 18 ani să primească o indemnizație lunară, care să se acumuleze în bugetul de stat și să fie acordată imediat ce aceștia ating majoratul. Tinerii vor putea utiliza acești bani fie pentru studii, îndeplinirea visurilor, dar și în alte scopuri, fapt ce le va oferi încredere în viitor și îi va determina să rămână în țară, nu să ia calea străinătății pentru un trai mai bun. Propunem ca, în prima lună, indemnizația să fie egală cu un salariu mediu pe economie prognozat, iar în următoarele luni și până la 18 ani, aceasta să fie în cuantum de 2% din salariul mediu pe economie, ceea ce, în prezent, înseamnă, aproximativ 200 de lei. Cuantumul indemnizației pentru susținerea copilului va trebui să se aprobe anual, de către Guvern”, a menționat Reghina Apostolova. 

De asemenea, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” solicită majorarea semnificativă a indemnizației unice la nașterea copiilor. 

„Propunem ca indemnizația la nașterea primului copil să nu fie mai mică de două salarii medii pe economie, adică peste 17 mii de lei, dacă e să calculăm conform cuantumului salariului mediu lunar pe economie, care este de 8717 lei, prognozat pentru anul 2021. Indemnizația va crește treptat odată cu creșterea salariului mediu. Pentru următorii copii, vrem ca suma indemnizației să nu fie mai mică decât trei salarii medii pe economie”, a precizat parlamentarul.

Reghina Apostolova a reamintit faptul că, de-a lungul anilor, Partidul „ȘOR” a elaborat mai multe programe și inițiative legislative care au scopul de a stopa declinul demografic și de a acorda o susținere reală a tinerelor familii. Printre acestea se numără și programul „Capital matern”, implementat la Orhei, care a contribuit la sporirea de câteva ori a natalității în municipiu. În cadrul acestui program, sute de familii beneficiază de indemnizații unice la nașterea copiilor, cu o valoare cuprinsă între 7 000 și 14 000 de lei. În context, deputatul a reiterat că pentru Partidul „ȘOR”, investițiile în copii reprezintă o prioritate și îi îndeamnă pe colegii din Parlament să susțină inițiativele formațiunii în acest sens. 

„Propunerile noastre sunt racordate la posibilitățile financiare ale Republicii Moldova. Le solicităm colegilor din legislativ, majorității parlamentare a PAS să susțină proiectul nostru de lege, astfel încât Guvernul, prin intermediul Ministerului Finanțelor, să identifice resursele financiare necesare și să le planifice pentru bugetul pentru anul 2022. Suntem convinși că este posibil de găsit bani pentru a susține cât de cât tinerele familii din țara noastră, precum și pe copii, care reprezintă viitorul țării. Recent, cineva din majoritatea parlamentară ne asigura că economia Moldovei este pe plus. Dacă e așa, foarte bine. Înseamnă că putem rezolva cu ușurință problema scăderii natalității”, a adăugat deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică din 1 ianuarie 2021, din numărul total al populației Republicii Moldova, 21,6 la sută sau aproximativ 560 de mii sunt copii. Altfel spus, fiecare a cincea persoană din țara noastră are până la 18 ani. Potrivit datelor statistice din 2020, din numărul total al copiilor din țara noastră, peste 30 de mii sunt nou-născuți, fiind în descreștere cu 5,2% față de anul 2019. Tendința este ca familiile să aibă cel mult doi copii. Este de menționat și faptul că rata natalității înregistrată anul trecut a fost de 11,7 copii născuți la o mie de locuitori, fiind cea mai joasă rată din ultimii cinci ani.