22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova vor munci alături de colegii lor din România pentru a contribui la tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19. Echipa va activa în cadrul spitalului modular din Lețcani, județul Iași, România. Misiunea umanitară se va desfășura în perioada 18-31 octombrie.

Decizia vine după ce situația pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, țara fiind la moment pe primul loc în lume după numărul de decese zilnice cauzate de COVID -19. 

„Spitalele din România sunt copleşite de numărul de pacienţi de COVID-19.  În această situație extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înțelegem că e necesar de a uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a declarat premierul Gavrilița. 

Cei 11 medici și 11 asistenți/asistente medicale care pleacă azi în misiune sunt din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă. Majoritatea acestora sunt specialiști în terapie intensivă și toți au experiență de tratament a pacienților cu COVID-19. Membrii celor 2 echipe de paramedici SMURD sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență,  (subdiviziunile Chișinău și Bălți). Împreună cu aceștia pleacă spre Iași și 3 autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni. 

Guvernul Republicii Moldova reamintește că de la începutul crizei pandemice România a susținut constant Republica Moldova. 

Astfel, în luna mai 2020, o echipă din 40 de medici și asistenți/asistente au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în luna mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, țara noastră a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical (măști, combinezoane, mănuși) valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500 000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer. 

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus că este emoționat până la lacrimi de gestul Republicii Moldova. „Dați-mi voie ca, în numele autorităților române, să vă spun un mare mulțumesc. Să vă spun că gestul Dumneavoastră, făcut în aceste vremuri grele pentru noi, nu va fi uitat”, a declarat Daniel Ioniță. Diplomatul a adăugat că România a ajuns într-o situație gravă și pentru că românii s-au relaxat mult prea curând și, totodată, nu au beneficiat de vaccin, așa cum ar fi trebuit. „Vaccinul reprezintă, evident, singura soluție, prin care împreună vom putea să trecem prin această nenorocită de pandemie. Dumneavoastră ați demonstrat solidaritate și dați dovadă de empatie față de noi, cei din România, aceasta demonstrează o dată în plus că sângele apă nu se face”, a mai spus Daniel Ioniță.  

Diplomatul român le-a urat medicilor și paramedicilor care au plecat în România să se întoarcă sănătoși din misiune și a dat asigurări că România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova.