COVID-19 înseamnă vieți luate, destine furate, lacrimi de durere și regrete. Pentru a oglindi adevărul pur, dar dur al încercărilor oferite de virusul Sars-Cov-2, Ministerul Sănătății, UNICEF Moldova, Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar USAID, aduce în fața tuturor cetățenilor câteva istorii neredactate ale oamenilor care au pierdut pe cineva drag din cauza infecției și au avut curajul de a povesti întregii lumi experiența trăită pe cele mai negre coridoare ale COVID-19.

Primul erou al proiectului e Otilia-Andreea care și-a pierdut bunelul în urma complicațiilor provocate de virus și ține să vină cu un mesaj către toți cei care mai au dubii despre existența și consecințele COVID-19. 

„Buneii parcă ar fi o apă limpede și curată. Întodeauna găsesc cuvintele potrivite pentru a ne încuraja. Ambii bunei au fost internați în spital. Bunica a plecat la terapie intensivă, iar în ceea ce privește starea bunelului, medicii ne-au spus că șansele de a-l salva erau minime, din cauza vârstei înaintate și pentru că, anterior, a suferit de ictus.

Probabil, bunelul s-a gândit că bunica ne părăsește și nu ar vrea să rămână singur. Poate s-a gândit că și el trebuie să plece, chiar dacă la telefon îi spuneam: „Nu îți fă griji. Bunica va reveni la tine”. Peste câteva zile, el nu mai era conștiet și a decedat, iar bunica a aflat a doua zi, atunci cât a ieșit de la terapie intensivă. A fost unicul bărbat care mi-a dat un exemplu ce înseamnă și cum trebuie să fie un bărbat. Regret că nu am apreciat mereu acest fapt, că uneori nu îl îmbrățișam când veneam de la Chișinău, că nu stăteam mai mult timp alături de el. Credeam că voi avea o veșnicie alături de bunelul. Aș da tot ce am ca să îl mai îmbrățișez odată.

În momentele în care oamenii nu poartă masca de protecție, nu păstrează distanța socială, nu dezinfectează mâinile, coronavirus râde în fața noastră că noi suntem mai mici și mai josnici. Atunci când treci printr-o experiență dureroasă legată de COVID-19, ești gata să îți faci sute de vaccinuri, doar ca să nu sufere și alții așa cum ai suferit și tu”, spune Otilia-Andreea.

povestea acestei tinere e despre mulți alți oameni din întreaga lume care au împărțit aceeași durere, iar alții riscă să o cunoască. Totuși, asta ne îndeamnă la un moment de reculegere, un motiv bun de a analiza dacă dăm dovadă de suficientă conștientizare, astfel încât să oferim grijă, siguranță și dragoste sănătății noastre și celor din jur.

Ministerul Sănătății împreună cu partenerii de dozvoltare au depus toate eforturile, astfel încât fiecare cetățean să beneficieze gratuit de vaccinul împotriva COVID-19, cel care reprezintă cea mai eficientă soluție pentru a preveni formele grave și decesele provocate de infecție.

Majoritatea pacienților în stare gravă, precum și cei care au decedat de COVID-19 nu erau vaccinați. Acest lucru demonstrează foarte clar că fiecare persoană vaccinată contribuie la stoparea pandemiei și e o măsură de siguranță pentru sănătatea sa și a celor din comunitatea din care face parte. La fel, pentru a minimaliza riscul de infectare, îndemnăm toți oamenii să respecte celelalte măsuri epidemiologice: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței sociale, spălatul regulat pe mâini, evitarea locurilor eglomerate.

Pentru vaccinare, persoanele se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa pe www.vaccinare.gov.md. Toate vaccinurile prezente în Republica Moldova sunt sigure și eficiente. E timpul unei mobilizări comune pentru un viitor mai bun, fără restricții, alături de oamenii pe care îi iubim!