Premierul Natalia Gavrilița a convocat Comisia pentru Situații Excepționale în contextul situației complicate din sectorul energetic. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing după ședința Executivului.

Gavrilița a declarat că „negocierile cu Gazprom continuă și nu sunt simple din motive obiective”. 

„La nivel global există o creștere fără precedent la gaz natural, dar și la alte resurse energetice. Ne dorim o prelungire a contractului. Partenerii au alte cerințe și așteptări. Cred că în săptămâna care vine multe lucruri se vor clarifica. Ne pregatim și de scenarii alternative, care ar implica importul de gaze din alte resurse, folosind interconectarile existente cu Ucraina si Romania. Cert este că nu vorm rămâne fără gaz natural, problema este în prețul pe care-l vom achita”, a adăugat premierul. 

Gavrilița a spus că în cadrul ședinței va cere să fie verificate rezervele la toate întreprinderile din sector, să fie inspectate capacitățile instituțiilor strategice. 

În cadrul ședinței se va discuta și despre măsura în care se pot crește compensațiile pentru perioada rece a anului. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, va face declarații de presă după încheierea ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, cu privire la situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, la ora 18:30.