UPDATE // 16:34 // Proiectul de Hotărâre ce prevede că doar prsonalul medical vaccinat din Republica Moldova, antrenat în lupta cu COVID-19, va beneficia de indemnizația unică în sumă de 16 000 lei în cazul contractării virusului, a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.

Știrea inițială

Doar personalul medical angajat și vaccinat împotriva COVID-19 va primi indemnizația unică în mărime de 16 mii de lei. În același timp, o indemnizație unică în mărime de 100 mii lei, va fi acordată în cazul când personalul implicat nemijlocit în desfășurarea activităților de combatere cu COVID-19 și vaccinat împotriva COVID-19 a decedat în lupta cu noul coronavirus.

„Se stabilește o indemnizație unică în mărime de 100 mii de lei pentru personalul implicat nemijlocit în desfășurarea activităților medicale de combatere cu COVID-19 și vaccinat împotriva COVID-19 din cadrul instituțiilor medicosanitare publice de asistență medicală spitalicească, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală specializată de ambulatoriu, de asistență medicală primară, instituțiilor/subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Serviciului de Informații și Securitate, care a decedat în lupta cu COVID-19”, se arată în hotărârea de guvern ce urmează a fi aprobată în ședința de astăzi a Executivului. 

Astăzi, în cadrul unei conferințe, ministrul sănătății Ala Nemerenco a explicat de ce doar medicii vaccinați vor primi indemnizația unică de 16 mii lei.

„Aceasta nu este o condiție. Este o solicitare. Dacă nu doresc să lucreze în prima linie...deci noi nu putem să păstrăm medicul în prima linie, sau nu cred că sunt medici nevaccinați, dar mă refer aici la alt personal, să-i păstrăm moftul de a nu fi vaccinat, de a lucra în secții Covid și de a-i mai plăti din banii tuturor contribuabililor o indemnizație de îmbolnăvire. Mie mi se pare că chiar am întârziat puțin... Dacă cineva din lucrătorii medicali nu dorește să se vaccineze aceasta pune semne de întrebare cât de multă medicină cunosc ei”, a spus Nemerenco. 

Sub aspect financiar, cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din contul fondurilor de urgență ale Guvernului.

În categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului se vor încadra angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului de Informații și Securitate, ai instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească sau de asistență medicală primară. Angajații care nu și-au administrat un vaccin anti COVID până la momentul contractării virusului, nu vor mai putea beneficia de asistența financiară unică, oferită în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.