O echipă mixtă formată din reprezentanții Gazprom, Moldovagaz și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) vor avea în această săptămână mai multe discuții în vederea agreării unui plan de lucru în vederea semnării unui contract de livrare a gazelor naturale în R.Moldova. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, ministrul MIDR, Andrei Spînu.

În cadrul vizitei la Sankt-Petersburg, Spînu a avut o discuție cu vicepreședintele Gazprom, Elena Burmistrova, care l-au asigurat că R.Moldova nu se va confrunta cu o situație de criză: „Pentru moment, nu există niciun temei de îngrijorare”.

Spînu a spus că „din motive obiective” nu a reușit să se întâlnească cu președintele Gazprom, Alexei Miller, însă speră că acest lucru ar putea avea loc în viitorul apropiat.

„Am convenit să inițiem discuțiile privind agenda noastră comună, și anume pe implementarea pachetului energetic 3, a datoriilor existente și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung. În această săptămână vom începe discuțiile cu o echipă de la Gazprom, Moldovagaz și MIDR pentru a agrea un plan de lucru. Ne dorim o abordare corectă, transparentă și non-conflictuală”, a declarat el.

Spînu a precizat că prețul la gaz la formula actuală nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru Moldova. Potrivit lui, acesta nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterioare între Moldovagaz și Gazprom.

„Am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, ale anului curent, iar în paralel să continuăm discuțiile de pe agenda comună. Indiferent de situație, avem deja un plan pentru orice eventualitate, care va fi implementat de către Guvern”, a spus acesta.

Spînu a menționat că autoritățile de la Chișinău doresc semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung, cu cel mai bun preț pentru R.Moldova și care să asigure securitatea energetică.

„Vom solicita oficial prelungirea contractului pentru încă un an la condițiile vechi... Discutăm cu partenerii de dezvoltare soluții de alternativă de livrare a gazelor, în caz de vom ajunge la acest scenariu... Pregătim procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să utilizăm combustibil alternativ și, la necesitate, să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă”, susține el.

Vorbind despre diminuarea volumelor la energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, vicepremierul a spus că autoritățile sunt informați zilnic despre situația respectivă.

„Vă spun cu toată siguranța, la moment cantitățile de energie electrică livrată acoperă în întregime consumul țării și nu există niciun risc”, a declarat oficialul.

Spînu a mai adăugat că Guvernul lucrează la elaborarea pachetelor sociale pentru perioada rece a anului, în special pentru familiile și persoanele social vulnerabile.

„Astfel de pachete ar putea fi create și pentru industriile din țara noastră care vor fi afectate cel mai mult de criza gazelor. Cu titlu de informare, voi anunța că 340 de mii de gospodării consumă sub 30 de metri cubi de gaze lunar. Peste 91 de mii de gospodării consumă între 30 și 100 de mii de metri cubi pe lună. Peste 147 de mii de gospodării conusmă între 100 și 300 de metri cubi de gaze pe lună. Numărul gospodăriilor care consumă peste 300 de metri cubi lunar este de aproximativ 52 de mii”, a spus el.

Întrebat care ar fi acel preț vechi dorit de autorități, vicepremierul a spus că ar fi vorba despre 214 dolari pentru mia de metri cubi (trimestrul IV „octombrie-decembrie”) și 280 de dolari (trimestrul I „ianuarie-martie”).