Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, se victimizează, afirmând că a devenit „prima și principala țintă” în războiul anunțat de guvernarea PAS corupției. În cadrul unui briefing de presă, Stoianoglo s-a referit la „legea care prevede toate instrumentele de înlăturare, suspendare, demitere a procurorului general”, menționând că aceasta a fost elaborată cu încălcări, iar în adresa sa a fost pornită o campanie de discreditare, care implică politicieni, dar și o rețea de ONG-uri și experți independenți.

„Zilnic, în dezbateri televizate sau postările lor online se arunca cu noroi, se manipula la greu, se opera intenționat cu jumătăți de adevăr și se modela realitatea așa cum cerea pupitrul de comandă. Procurorul general era învinuit de legături cu lumea criminală, interese obscure și incompetență. Orice decizie sau acțiune a procurorului general era blamată și criticată”, a declarat Alexandr Stoianoglo într-un briefing de presă.

Procurorul s-a referit și la faptul că în ultimele trei luni, unii politicieni, foști procurori, avocați, de cinci ori s-au adresat Consiliului Superior al Procurorilor cu solicitări de a porni împotriva sa anchete penale, solicitări pe care procurorul le consideră „neîntemeiate”. Pe parcursul lunii septembrie curent, au fost prezentate studii dedicate activității Procuraturii Generale și șefului acesteia. Toate concluziile autorilor critică activitatea Procuraturii și activitatea sa, însă Stoianoglo spune că „nimeni din ei nu a solicitat vreo informație oficială pentru fundamentarea constatărilor”.
 
În context, menționăm că recent, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a constatat, într-o notă de opinie privind activitatea Procuraturii în anul 2020 și 2021, că acțiunile Procuraturii Generale pe unele dosare de rezonanță au fost fie modeste, fie contrare legii
 
În același timp, un fost minsitru al Justiției din România a salutat evaluarea procurorului general al R. Moldova și a menționat că dacă se va dovedi că procurorul n-a făcut ceea ce a promis, situația este periculoasă și nu trebuie tolerată

În cadrul aceluiași briefing, Stoianoglo l-a numit „principalul mafiot din istoria Procuraturii Republicii Moldova”, pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, acuzându-l că „a manipulat opinia publică și mai continuă să o facă pentru a discredita activitatea Procuraturii și a procurorului general”.

Potrivit lui, în septembrie 2019, „fiind restabilit în mod ilegal în funcția de procuror anticorupție, Viorel Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanții puterii de atunci, consultându-i și oferindu-le serviciile sale, lucruri incompatibile cu statutul de procuror”. Stoianoglo a citat pretinse convorbiri ale lui Viorel Morari cu reprezentanții societății civile, dar și cu fostul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău.

„Corespondența telefonică a lui Viorel Morari cu reprezentanții puterii, ONG-urile și corpul diplomatic pe care v-am prezentat-o a avut loc în intervalul noiembrie -decembrie 2019 – perioadă în care era în toi concursul pentru selectarea candidaților la șefia Procuraturii Generale, precum și prima jumătate a lunii ianuarie 2020 – adică, în plin proces de desfășurare a controalelor la procuraturile specializate”, a afirmat Stoianoglo.

Viorel Morari nu a comentat deocamdată declarațiile procurorului general.