Astăzi în ziua de 27 septembrie în scuarul Ambasadei Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova a fost marcată Ziua Comemorării.

Evenimentul a început cu depunerea de flori și un minut de reculegere în cinstea tuturor Martirilor și persoanelor civile ce și-au pierdut viața în Războiul pentru Patrie, în lupta pentru reîntoarcerea teritoriilor ce s-au aflat sub ocupație în decursul a trei decenii, în lupta pentru integritatea teritorială a Repblicii Azerbaidjan.

În cuvîntul de salut Ambasadorul Republicii Azerbaidjan, Gudsi Osmanov a adus mulțumiri tuturor celor prezenți în această zi importantă din istoria modernă a Azerbaidjanului. El a subliniat faptul că acum 30 de ani armenii profitînd de instabilitatea politică din Azerbaidjan au ocupat ilegal 20 % din teritoriul azer și numai venirea la putere a Liderului Heydar Aliyev a salvat țara de la distrugere iar mulțumită succesorului său vrednic, al Președintelui Ilham Aliyev țara a devenit puternică, dezvoltată, una din țările de frunte din regiune.

Gudsi Osmanov a menționat faptul că din primele zile armata azeră sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Republicii Azerbaidjan a Președintelui Ilham Aliyev, a eliberat puncte strategice foarte importante și în toate celelalte 44 zile doar a înaintat și nici pentru o clipă nu a cedat. Ambadadorul de asemenea a menționat că Azerbaidjan singur a realizat rezoluțiile ONU iar poporul azer a demonstrat în aceste zile solidaritate, patrionism și unitate.

În 44 de zile armata Azerbaidjanului, militarii azeri, au scris istorie, istoria curajului, eroismului în numele Patriei lor. În incheiere Ambasadorul Gudsi Osmanov a adus mulțumiri conducerii Republicii Moldova pentru susținerea poziției Republicii Azerbaidjan în restabilirea integrității teritoriale a sale. De asemenea Gudsi Osmanov a reiterat susținerea Republicii Azerbaidjan  față de integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În discursul său Directorul Interimar al Agenției Relații Interetnice, Doamna Vera Petuhov și-a exprimat susținerea față poporul azer și condoleanțe pentru toți cei ce și-au pierdut viața în lupta pentru integritatea teritorială a Patriei sale. De asemenea Doamna Petuhov a menționat buna colaborare în decursul a multor ani dintre Agenția Relații Interetnice și Ambasada Republicii Azerbaidjan cît și frumoasa colaborare cu Congresul Azerilor din Moldova.

Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, Excelența Sa Domnul Gurol Sokmensuer la rîndul său a exprimat respectul și înalta considerațiune pentru toți Martii și persoanele civile ce și-au dat viața pentru restabilirea dreptății, pentru eliberarea teritoriilor ce în decurs de trei decenii s-au aflat sub ocupație. În același timp Excelența Sa a reiterat susținerea în continuare din partea Republicii Turcia a poporului frățesc al Republicii Azerbaidjan.

În discursul său Viceprimarul municipiului Chisinau, Doamna Olga Ursu din numele conducerii Primăriei municipiului Chișinău a exprimat sincere condoleanțe pentru familiile tutuor celor decedați în timpul Războiului pentru Patrie, subliniind importanța comemorării eroilor ce și-au dat viața pentru țară.

La evenimentul menționat au participat membri ai Corpului diplomatic și organizațiilor internaționale acreditate în Republica Moldova, personalități ai Republicii Moldova, membri ai Congresului Azerilor din Moldova, studenți azeri cît și locali, reprezentanți ai mass-mediei din Republica Moldova, în cadrul evenimentului au fost împărțite pliante dedicate Zilei Comemorării și insigne ce ilustrează floarea ”hari biuli biuli” ca simbol al păcii.

Totodată toți participanții au avut posibilitatea de a scrie mesaje de comemorare pentru cei ce și-au pierdut viața în Războiul pentru Patrie în Cartea Memoriei ce va fi deschisă în decursul a trei zile.

Evenimentul dat a fost organizat de către Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova și Congresul Azerilor din Moldova.

De asemenea de către Congresul Azerilor din Moldova a fost transmisă o adresare cu ocazia zilei de 27 septembrie - Zilei Comemorării în Republica Azerbaidjan către Parlamentul Republicii Moldova și Organizațiile Internaționale acredidate.