Deși în Republica Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică, Mitropolia Moldovei invită tinerii să participe la un pelerinaj de 16 kilometri, spre Mănăstirea Sireți. Mitropolia anunță că pelerinii vor purta cruci, steaguri, icoane şi vor intona cântări duhovniceşti, însă nu menționează nimic despre obligativitatea de a purta măști și despre respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.  

Mitropolia anunță că binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, la 26 septembrie 2021, ora 12.00, în Ajunul prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci, va avea loc Pelerinajul Tinerilor.

Pelerinii vor purta cruci, steaguri, icoane şi vor intona cântări duhovniceşti.

Anul acesta organizatorii își propun să inaugureze o tradiție, îndemnând pelerinii să vină îmbrăcați în straie populare – ii, cămăși și bluze tradiționale, costume populare.

La Mănăstirea Sireţi va fi oficiat un Te-Deum de mulţumire, după care va fi săvârşită slujba Privegherii. Pelerinii se vor închina sfintelor moaşte, după care va urma o agapă creştină.

Menționăm că pe 9 septembrie a fost instituită stare de urgenţă în sănătate publică la nivel naţional pentru o perioadă de 50 de zile. Alerta este valabilă până pe 30 octombrie.

Astfel, masca de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, precum și în spațiile publice deschise cu aglomerate în municipiul Chișinău. Purtarea măștii este obligatorie și în transportul public, la stațiile de așteptare, la toate evenimentele publice în spațiile deschise cu aglomerații umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, adunărilor în masă cu respectarea în aceste cazuri a distanței fizice de minim un metru. Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică şi pot servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.