Două dintre cele trei persoane, care în noaptea de 22 Septembrie, au dat buzna înarmați și mascați, în casa unui bărbat din orașul Briceni, au fost reținute la o terasă din orașul Edineț datorită spiritului de observație a unei angajate a IP Briceni care și-a dus copilul la școală. Cel de-al treilea suspect a fost reținut datorită unui fost angajat al IP Briceni.

Poliția R.Moldova a anunțat astăzi într-un comunicat despre faptul că, pe urme fierbinți, au reținut doi tineri din Trebisăuți, de 28 și repesctiv 17 ani,  dar și un cetățean de origine georgiană de 44 de ani, anterior condamnat pentru comiterea mai multor infracțiuni în Georgia, cu statut în lumea criminală a spațiului CSI, aflat pe teritoriul R.Moldova de șapte zile. 

„La 22 septembrie, în jurul orei 05.00 dimineața, polițiștii din Briceni au fost sesizați de o femeie, care, a comunicat că în domiciliul  fratelui  ei, locuitor al or. Briceni în vârstă de 37 de ani, au pătruns  trei persoane necunoscute, deghizate cu măști pe față și căciuli pe cap,  cu o armă de vânătoare, l-au bătut și l-au legat, apoi au sustras  15000 de lei și au plecat într-o direcție necunoscută”,se arată în comunicatul IGP.

Potrivit surselor Deschide.MD din teritoriu, cei trei făptași au fost reținuți datorită intervenției promte a unei angajate a IP Briceni, dar și a unui fost șef al Poliției Criminale a aceluiași inspectorat.

Primul a fost reținut cetățeanul Georgiei. Acesta a fost observat pe stradă din orașul Briceni de către Dumitru Druțac, fostul șef al Poliției Criminale a IP Briceni, căruia i s-a părut dubios comportamentul tipului. Fostul polițist și-a alertat colegii despre suspiciunile sale, iar până la intervenția acestora a monitorizat acțiunile individului.

Oamenii legii l-au luat la întrebări, iar după ce acesta începuse să se încurce în declarații, l-au percheziționat și au găsit în buzunarul său telefonul victimei.

Ceilalți doi suspecți, tinerii din Trebisăuți, au fost reținuți la terasa unui local din orașul Edineț.

O anagajată a Biroului Căutare din cadrul IP Briceni, în vârstă de 30 de ani, care și-a dus copilul de la școala din Briceni acasă în orașul Edineț, iar în timp ce se întorcea înapoi la muncă, a observat pe stradă un tânăr care i s-a părut că seamănă izbitor de tare cu unul dintre cei doi indivizi care au fost anunțați în orientare de către colegii ei.

Femeia s-a luat din urma lui ca să vadă unde se duce și l-a urmărit până la localul „Bomba”, unde acesta s-a văzut cu cel de-al doilea suspect.  Polițista și-a anunțat colegii despre descoperire și le-a cerut ajutorul pentru a-i reține.

Polițista i-a ținut de vorbă, le-ar fi povestit despre cum urma să ajungă la Chișinău, dar s-a rătăcit. Între timp, colegii ei de la IP Briceni, ca să nu o expună riscului până la venirea lor, au cerut ajutorul lui Dianu Savciuc, șeful de la IP Edineț, care imediat și-a trimis subalternii ca să-i rețină pe cei doi suspecți.

În urma acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au depistat careva haine, care s-au stabilit că ar aparține la unul dintre suspecți și a fost  îmbrăcat în timp ce ar fi comis infracțiunea,  dar și arma  de foc, cu  calibrul 12, folosită la comiterea infracțiunii.

În acest caz, poliţia a iniţiat o cauză penală în baza art. 188 al. 2 Cod Penal al RM,  iar persoanele suspecte au fost reținute pentru 72 de ore.