Fracțiunea Partidului „ȘOR” îndeamnă deputații din Parlamentul Republicii Moldova să nu politizeze proiectul privind crearea rețelei de farmacii sociale mobile, inițiativă legislativă pentru care au semnat aproximativ 200 000 de cetățeni. Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu, și-au exprimat regretul, în cadrul unui briefing de presă, că legiuitorii, deși înțeleg importanța acesteia, se conduc de principii politice în loc să se gândească la binele cetățenilor.

Potrivit deputatului Reghina Apostolova, Partidul „ȘOR” a elaborat inițiativa legislativă privind crearea unei rețele de farmacii sociale, care să circule prin toate localitățile unde nu există farmacii, motivul fiind accesul redus la medicamente, care afectează peste 800 de localități rurale din Republica Moldova.

„Aproape jumătate din populația țării suferă de probleme de sănătate, peste 90% dintre persoanele în etate au boli cronice. În același timp, din 2014 până în 2017 numărul de farmacii aproape s-a înjumătățit - de la peste 2000, la 1267”, a declarat Reghina Apostolova, făcând referire la datele statistice oficiale. 

Deputatul Partidului „ȘOR” a mai subliniat că ocrotirea sănătății este un drept prevăzut în Constituție și că proiectul de lege pe care Partidul „ȘOR” îl promovează, de mai mult timp, oferă cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei accesului dificil la medicamente pentru persoanele vulnerabile, care nu au acces la farmacii.  

Totodată, Reghina Apostolova a amintit că Partidul „ȘOR” a implementat proiectul „Farmacii sociale” în mai multe localități, foarte util pentru cetățeni, iar asigurarea cetățenilor cu acces la medicamente este cu atât mai importantă în contextul pandemiei cu care Republica Moldova se confruntă de aproape doi ani.

„Farmaciile sociale din Orhei, comuna Jora de Mijloc și orașul Taraclia sunt exemple cum poate fi îmbunătățită starea de sănătate a oamenilor”, a declarat Reghina Apostolova.

Inițiativa legislativă a Partidului „ȘOR” a fost examinată în câteva comisii parlamentare, inclusiv în Comisia pentru economie, buget și finanțe, unde, potrivit lui Vadim Fotescu, au existat discuții aprinse, însă unii deputați încercau doar să găsească motive pentru a nu vota proiectul.  

„Deputații înțeleg importanța acestui proiect de lege, dar votul este determinat nu de importanță, ci de interese politice”, a declarat Vadim Fotescu.  

Fotescu a amintit că aproape 200 000 de cetățeni au semnat în sprijinul inițiativei privind crearea farmaciilor mobile, pe care oamenii o așteaptă.

„Aceste semnături sunt o dovadă clară a dorinței oamenilor de a avea o astfel de lege și de a avea acces real la medicamente în localitățile lor, dar nu în raion sau în altă parte, iar pentru ca să ajungă acolo trebuie să cheltuie timp și bani”, a mai menționat Vadim Fotescu. 

Precizăm că legea care prevede crearea rețelei de farmacii sociale mobile a fost votată de Parlament anul trecut, la insistența Partidului „ȘOR”, dar a fost anulată de Curtea Constituțională. Partidul „ȘOR” cheamă deputații să nu politizeze și de această dată legea respectivă.