Inspectoratul General al Poliției informează că șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, comisarul – șef Valeriu Cojocaru, a fost astăzi 20 septembrie 2021 suspendat din funcția publică cu statut special, în temeiul art. 35, alin. (1) lit. a) a Legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne nr. 288 din anul 2016, pe perioada reținerii, arestului preventiv sau arestului la domiciliu al funcționarului.

Totodată, conducerea IGP subliniază că „nu va tolera nici cea mai mică abatere de la respectarea legii din partea angajaților Poliției, indiferent de funcția pe care aceștia o dețin. Intransigența în aplicarea și respectarea legii începe în primul rând de la noi înșine, altfel nu vom putea vorbi despre Poliție ca despre o instituție integră, eficientă și respectată de către cetățeni”.

Amintim că, Cojocaru a fost reținut în data de 5 iulie 2021, alături de președintele FEA, Dorin Damie, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră. Acțiunile procesuale vizau activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: ”abuz de serviciu”, ”delapidarea averii statului”, ”trecerea ilegală a frontierei de stat”, ”divulgarea secretului de stat” și ”fals în acte publice”.

EXCLUSIV (VIDEO) // Momentul în care Dorin Damir este escortat de mascații „Alfa” și procurorii PCCOCS

Deschide.md a scri, ulterior, conform unor surse apropiate anchetei, că Cojocaru și Damir sunt vizați într-un dosar penal cu privire la multe angajări fictive în cadrul fostei subdiviziuni a INI, Direcția Operațiuni Speciale.

UPDATE // Noi detalii despre reținerea lui Dorin Damir. A preluat afaceri și a fost „angajat” în MAI cu dublă identitate

PCCOCS confirmă reținerea lui Dorin Damir și a șefului IP Bălți, Valeriu Cojocaru

Pe 7 iulie 2021, Valeriu Cojocaru a primit mandat de arest pentru 30 de zile.

Șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, trimis în arest pentru 30 de zile

La 3 august 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, fost șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 Valeriu Cojocaru.

Pe 19 august 2021, Valeriu Cojocaru, într-o scrisoare remisă presei, prin intermediul rudelor, susținea că este arestat ilegal, în cadrul unor dosare fabricate la comanda lui Veaceslav Platon.

DOC // Scrisoarea de după gratii a fostului șef DOS. Acuzații grave în adresa lui Platon și PCCOCS

Pe 2 septembrie 2021 a fost prelungit arestul cu încă 30 de zile în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir și șefului Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana. Apărătorii celor 2 au depus recurs, însă a fost respins, pe 9 septembrie 2021.