În săptămâna 13 – 17 septembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate a emis în total 12 constatări. Pe aspectul incompatibilităților de funcție sunt vizați doi ex-deputați din Parlamentul Republicii Moldova, care au deținut simultan și alte calități în timp ce se aflau în mandatul de legiuitor. Pe numele unuia dintre aceștia, ANI a publicat un comunicat de presă. Detalii despre încălcarea admisă de celălalt fost deputat, instituția va informa curând.

Cinci conflicte de interese au fost stabilite în privința a trei primari din raioanele Soroca, Cimișlia și Florești, dar și pe numele unui consilier local din raionul Cimișlia și a unui șef de grădiniță din raionul Fălești.

Totodată, săptămâna trecută, ANI a anunțat despre averea nejustificată deținută de către un fost director al SPPS. Pe acest caz, ANI urmează să expedieze și cererea de confiscare a averii.

Lilian Carabeț, fostul șef interimar al IGP (august-septembrie 2021) și secretarul Consiliului local din Cricova, municipiul Chișinău sunt vizați în două cauze contravenționale. Aceștia s-ar putea alege cu câte o amendă pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale.

Citiți și: Casă, apartament, garaj, trei mașini. Ce avere are Lilian Carabeț, noul șef interimar al IGP

Inspectorii de Integritate au inițiat cinci proceduri de control. În controlul averii figurează procurorul-șef al raionului Telenești, care a fost pornit în baza unei investigații jurnalistice și un funcționar public cu statut special din cadrul IGP al MAI.

Direcția juridică a ANI a participat în 24 ședințe de judecată în vederea apărării actelor de constatare. Reprezentanții ANI au lansat o nouă campanie de informare, pentru subiecții declarării din cadrul MAI. Totodată, au fost oferite consultații la 85 de apeluri telefonice, inclusiv 13 la Linia Instituțională de Informare.