Asociatia Orașelor din România a semnat declarația-apel de înregistrare a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM) în cadrul Sesiunii Solemne a Adunarii Generale a Consiliului, de la Sibiu, denumit „ÎMPREUNĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ”. Evenimentul s-a aflat la cea de-a IV-a ediție și a beneficiat de prezența a 120 de primari din cele două țări și de reprezentanții autorităților publice centrale.

Asociatia Orașelor din România a susținut în mod frecvent intărirea relațiilor dintre autoritățile locale din cele două țări. În 2018 alături de colegii din Congresul Autorităților Locale din Moldova am organizat la Chișinău un atelier de lucru de scriere de proiecte pe fonduri europene pentru familiarizarea autorităților locale din Republica Moldova cu o admnistrație bazată pe proiecte din finanțări externe. De asemenea, în 2 rânduri AOR a organizat la Târgu Ocna respectiv Gura Humorului ședințe comune de Consiliu Director al celor două asociații partenere AOR și CALM. Prin aceste întâlniri a încercat să stimuleze relațiile parteneriale dintre autoritățile locale și schimbul de bune practici.
 
Asociația Orașelor din România sprijină demersul lansat azi la Sibiu de constituire pe baze solide a unei structuri de cooperare între autoritățile locale românești (orașe, comune, municipii, județe) și Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova.
 
Această inițiativă are drept scop cooperarea intensa dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și cele din România și identificarea modalităților prin care se pot face schimburi de bune practici în domeniul administrației publice locale, dar si promovarea intereselor reciproce a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene, existenta unui program pilot de finantare europeana, elaboratea unui plan de actiuni pentru colaborarea comunitatilor locale din cele doua tari precum si susținerea și promovarea participării, în calitate de observatori, ai unei delegații a autorităților locale din Republica Moldova la lucrările Comitetului European al Regiunilor.
 
În acest sens, a fost semnata si adoptata in unanimitate declaratia-apel de a inregistra CALRRM. Se face un apel pentru recunoasterea acestuia de catre guverne.
 
La nivelul Comitetului Regiunilor a fost adoptata Strategia Macroregionala a regiunii Muntilor Carpati in care este implicata si Republica Moldova, alaturi de care ne dorim in continuare o stransa colaboare.
 
Asociația își dorește ca și partenerii din Asociatia Municipiilor, respectiv de la Uniunea Națională a Consiliilor Județene să se alăture inițiativei. Participarea tuturor palierelor administrației românești va da greutate noii structuri parterneriale și va permite identificarea celor mai bune metode de cooperare.