Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, susține că, în ajunul unui nou sezon de încălzire, noua conducere a Moldovei se retrage și nu dorește să se ocupe de problemele ce țin de energetică. Și aceasta, în condițiile în care prețul la gaze continuă să înregistreze noi recorduri, transmite IPN.

Potrivit lui Dodon, cotațiile futures la gaze pe piața europeană au urcat cu 10% – până la 950 de dolari.

„Ungaria și Serbia, dacă nu luăm în calcul Belarus, ar putea servi un exemplu de țări conducerea cărora, la nivel de primele persoane ale statului, au convenit, în ultimele câteva săptămâni, cu „Gazprom” și au semnat acorduri avantajoase de furnizare de gaze pentru cetățenii acestor țări”, afirmă Igor Dodon.

Președintele Maia Sandu a declarat, la o emisiune TV, că legislația prevede că SA „Moldovagaz” este cea responsabilă de relațiile comerciale și contractuale. Șefa statului nu crede că, dacă în discuții s-ar implica Guvernul, s-ar negocia un preț mai bun. Și aceasta pentru că există un preț de piață și o formulă stabilită deja, iar prețul la care Moldova va achiziționa gazul depinde de prețul la nivel internațional.

Potrivit presei străine, cotațiile futures la gaze pe piața europeană au urcat un nou maxim istoric, în condiţiile în care cantitățile de gaze naturale ruseşti care ajung în Europa printr-o conductă cheie s-au redus, ceea ce a afectat livrările pe o piață și așa tensionată. În condițiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este cu 20% sub media sezonieră, cu câteva săptămâni înainte de a începe sezonul de încălzire, traderii urmăresc cu atenție rutele de aprovizionare a Europei cu gaze ruseşti, precum şi cererea pentru iarnă, subliniază Julien Hoarau, preşedintele firmei franceze de consultanță Engie EnergyScan. Potrivit acestuia, Europa se va confrunta cu o iarnă dificilă, iar un scenariu de vreme extremă ar putea duce prețurile la peste 100 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh).