Universitatea Tehnică a Moldovei împreuna cu alți 9 parteneri internaționali participă la un proiect de cooperare transnațională cofinanțat de Programul Transnațional „INTERREG Danube Transnational Programme”, unul dintre programele de Cooperare Teritorială Europeană, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul se cheamă DANOVA și are ca scop de a oferi servicii inovatoare de transport pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere din Regiunea Dunării.

Scopul principal al acestui proiect este de a creia o infrastructură pentru persoanele cu deficiență de vedere și nevăzătoare, inițiată după o evaloare care va fi făcută pentru Aeroportul Internațional Chișinău.

În cadrul proiectului sunt nouă parteneri de bază, printre care și Universitatea Tehnică din Moldova, și patru parteneri asociați, dintre care și Autoritatea Aeronautică Civilă. Bugetul total este de peste două milioane de euro, iar partea de finanțare pentru Moldova este de peste 90 de mii de euro. UTM vine cu o contribuție de 15% din sumă.

Nicolae Ciobanu, membru al Asociației Nevăzătorilor afirmă că peste 20 000 de persoane din R. Moldova au deficiențe vizuale sau sunt nevăzătoare, dintre care 9000 sunt la evidență în asociația nevăzătorilor.

Astfel, proiectul are trei puncte principale, primul ține de partea de cercetare – nivelul de dotare a Aeroportului, Gărilor și a transporturilor urbane și elaborarea a un raport de audit. Al doilea punct are la bază verificarea legislației naționale și indentificarea neajunsurilor din punct de vedere tehnic. Și nu în ultimul rând efectuarea trainingurilor pentru personalul care activează în aceste instituții de transport.

Ilie Bricicaru, manager de proiect, a spus că Universitatea Tehnică din Moldova și-a asumat să realizeze acest proiect transfrontalier în Republica Moldova.

„Este un proiect important pentru noi, deoarece, dacă la nivel social s-au mai derulat proiecte în domeniul persoanelor cu nevoie speciale, pe partea tehnică există carențe mari. Nu prea am excelat în acest domeniu”, a remarcat managerul.

Totodată, în cadrul acestui proiect, UTM dă start unui concurs.Toate persoanele care au vreo propunere cum ar putea ușura viața oamenilor cu deficiențe vizuale și nevăzători în transporturile publice, să transmită ideile ecipei Danova. Ideile vor fi evaluate de juriu internațional, rezultatul va fi afișat în luna decembrie 2021, iar câștigătorul își va putea prezenta ideea sa la conferința de la Viena.

Proiectul urmează a fi evalut până la finele anului curent, iar implementarea acestuia este preconizată până în decembrie 2022.