Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a examinat astăzi sesizarea nr. 220a din 26 decembrie, 2020, depusă de ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Dinu Plîngău. CCM s-a pronunțat în favoarea autorului. Sesizarea viza modificările aduse de majoritatea parlamentară PSRM-Șor la finele anului 2020 la Legea nr. 257 privind excluderea și plafonarea taxelor locale.

„Se admite sesizarea depusă de d-ul Dinu Plângău. Se declară neconstituționale prevederile articolului 7, pct. 78-87, din legea nr. 257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte normative”, a anunțat președintele CCM Domnica Manole. 

În ședință, Plîngău a argumentat că această modificare ar diminua considerabil independența financiară a autorităților locale. În plus, modificarea la lege nu fusese consultată cu reprezentanții autorităților locale și încalcă prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, în vigoare pentru Moldova din 1998, Hotărârea Curții Constituționale nr.2/2014 privind taxele locale și art.  8, 109 și 132 din Constituția Republicii Moldova.

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a comentat: „De la fondarea sa, Platforma DA a promovat insistent descentralizarea ca mecanism ce asigură dezvoltarea durabilă și uniformă a tuturor regiunilor Moldovei și consolidează democrația autentică. Tocmai de asta, în 2019, Platforma DA a reușit promovarea modificărilor la legea finanțelor publice locale ce au permis redistribuirea impozitelor persoanelor fizice în bugetele locale, prin care orașelor le reveneau 50% din acestea, iar satelor - 100%. În rezultatul modificărilor noastre, bugetele locale au primit cu aproape 700 milioane de lei mai mult doar în 2020. Din păcate, în acest an, Ministerul Finanțelor ignoră parțial această normă și nu transferă mijloacele financiare în fondul de echilibrare.”

„Solicităm să fie respectată legislația actuală privind finanțele publice locale. De asemenea, considerăm că legile bune elaborate de Platforma DA în legislativul precedent, consultate și susținute și de reprezentanții autorităților locale, trebuie să fie adoptate. Câteva din acestea vizează redistribuirea parțială în bugetele locale a impozitului persoanelor juridice și a taxei pentru utilizarea mineralelor; înregistrarea tuturor bazinelor acvatice din proprietatea Agenției Proprietății Publice în cea a APL; și extinderea drepturilor APL în procesul consultărilor actelor normative,” a adăugat Plîngău.

Și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a pledat în favoarea declarării modificărilor la legea nr. 257 ca fiind neconstituționale. Primari din toată țara au protestat față de plafonarea taxelor locale.