Liderul tineretului socialist din sectorul Botanica al capitalei, membrul Consiliului Republican al „Gărzii Tinere” (organizația de tineret a PSRM), Ivan Statnîi, a fost reținut de către ofițerii INI, în comun cu angajații Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger” și procurorii PCCOCS pentru „contrabanda și comercializarea drogurilor sintetice de tip PVP prin intermediul magazinelor online”. Mai exact, potrivit surselor Deschide.MD, socialistul ar fi fost chiar liderul grupării criminale, acesta gestionând magazinul online și personal introducând pe cale de contrabandă drogurile din Ucraina.

Poliția Națională a emis astăzi un comunicat cu privire la reținerea a încă trei persoane în dosarul comercializării drogurilor pe teritoriul mun.Chișinău ca urmare a perchezițiilor inițiate în luna august.

Detalii: VIDEO, FOTO // Trei femei reținute pentru distribuirea drogurilor pe teritoriul municipiului Chișinău

Liderul grupării organiza introducerea pe cale de contrabandă a drogurilor din Ucraina, a racolat și angajat alți 2 curieri de gen masculin, acestia fiind sportivi de performanță, pe care i-a asigurat cu spațiu locativ pentru desfășurarea activității criminale”, se arată în comunicatul IGP.

Drogurile erau comercializate prin intermediul aplicației Telegram, administrată de unul dintre membrii acestei grupări. Astfel, utilizatorii aplicației primeau mesaje-oferte despre posibilitatea achiziționării drogurilor. Zilnic, membrii grupului obțineau venituri de peste 20000 lei din realizarea drogurilor.

De asemenea, organizatorul și administratorul acestei rețele racola persoane în calitate de „curieri”, pentru plasarea drogurilor în ascunzișuri, iar coordonatele și fotografiile cu plasarea acestora erau transmise prin aplicația telegram „operatorului” care deservea interesele grupului.

În cadrul perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat mai multe pachețele cu droguri de tip PVP (sare) cu masa totală de peste 3kg, telefoane mobile, calculatoare și altă tehnică de calcul, carduri bancare emise pe persoane terțe, peste 20000 de pachețele de tip Zip-lock care urmau să fie utilizate pentru ambalarea drogurilor, cântare electronice la scara mică, etc.

Valoarea drogurilor sechestrate se ridică la suma de aproximativ 1.800.000 lei.

Conform analizei înscrisurilor de ciornă ridicate în timpul perchezițiilor suspecții, de la începutul anului 2021 pînă în prezent  au realizat prin intermediul aplicației Telegram peste 20 kg droguri de tip PVP.

Potrivit surselor Deschide.MD apropiate anchetei, liderul grupării ar fi Ivan Statnîi, un tânăr de 21 de ani. Acesta este membru activ al PSRM și Gărzii Tinere. Mai mult, pe site-ul organizației de tineret a socialiștilor acesta este prezentat ca secretarul executiv al „Gărzii Tinere” sectorul Botanica.

Dacă vinovăția învinuiților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani.