În UTA Găgăuzia și-a reînceput activitatea „Mișcarea de Eliberare Populară Găgăuz Halkî”. Organizația și-a deschis astăzi un oficiu în Comrat.

La deschiderea acestui oficiu au fost prezente mai multe personalități găgăuze, actuali și foști membri ai Adunării Populare, unii fiind legați de grupările subversive deconspirate în 2014. Este vorba despre Stepan Topal, Mihail Chendighilean, Ivan Burgudji, Igor Croitor, Vladimir Găgăuz și V. Chendighilean.

Site-ul tiras.ru scrie că activizarea Gagauz Halkî se manifestă pe fundalul intențiilor de lichidare a etniei găgăuze. În cadrul deschiderii oficiului s-a declarat că organizația reprezintă un grup socio-cultural. Patrioții găgăuzi și-au exprimat la fel indignarea că „pământurile lor au fost oferite americanilor pentru sustragerea gazelor de șist”.

Activistul Ivan Burgudji a declarat: „În condițiile actuale, veteranii mișcării de eliberare populare nu pot fi doar simpli spectatori, ei urmează să-și spună cuvântul în vederea apărării intereselor Găgăuz Yeri. De aceea, noi am deschis acest oficiu, ca o platformă de discuții între patrioți, și declarăm că va distrugerea poporului găgăuz este imposibilă. Noi vom apăra și vom spori ceea ce am câștigat prin luptă. Imperialismul moldo-român nu va trece!”.     

Menționăm că organizația Găgăuz Halkî a funcționat în Republica Moldova în anul 1992 ca o mișcare separatistă.