Primarul socialist al Chișinăului, Ion Ceban, a postat la miezul nopții, 31 august, zi în care Republica Moldova și România sărbătoresc Ziua Limbii Române, un mesaj prin care și-ar fi exprimat atitudinea față de denumirea corectă a limbii oficiale a Republicii Moldova – „Limba Română”, a scris edilul pe Facebook. Apoi consiliera primarului, Natalia Ixari, a confirmat că mesajul este autentic și că contul lui Ion Ceban nu a fost spart. La rândul său, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a emis un mesaj în care vorbește despre identitatea moldovenească și limba moldovenească ca fiind singurele autentice pentru spațiul dintre Prut și Nistru.

„Din părinți şi prin tradiție, noi am moştenit un pământ, o identitate, o religie şi un grai frumos şi dulce ca mierea. Mereu am declarat şi voi declara că trei cuvinte-cheie reprezintă identitatea noastră de neam. Moldova. Moldoveni. Moldoveneşte.

Aşa spun datinile vechi, aşa spune Constituția, aşa spun bătrânii noştri, cei care păstrează în memoria lor istoria vie a acestui popor. Să fim mândri că avem identitatea noastră distinctă şi originală - cea moldovenească. Să ne iubim limba, cea a părinților şi bunicilor - limba moldovenească, limba autentică a statului moldovenesc. Şi să nu ne aplecăm sub trendurile trecătoare ale vremii”, a transmis Igor Dodon pe contul său de Telegram.

Nu este pentru prima dată când cei doi se contrează pe teme identitare. În decembrie 2020, Ion Ceban declara că Chișinăul este al doilea oraș ca mărime în spațiul românesc. „Ion, ce-i cu tine? Noi suntem moldoveni”, a fost reacția lui Igor Dodon.

Menționăm că Ion Ceban și-a suspendat calitatea de membru al Partidului Socialiștilor, însă continuă să participe activ la evenimentele organizate de acest partid pro-rus.