Ministerul Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu un comentariu, după ce Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia Comisiei Naționale Extraordinară pentru Sănătate Publică, potrivit căreia personalul didactic, nedidactic și auxiliar va efectua, din surse proprii, și va prezenta odată la 14 zile rezultatul unui test la COVID, rapid antigen sau PCR, până la atingerea acoperirii vaccinale a 95% din persoanele adulte din fiecare instituție de învățământ.

Ministrul a calificat reacția sindicatelor drept o formă de atac. Totodată, Nemerenco a sugerat că testele pe care trebuie să le prezinte anagajații sin sistemul educațional nu pot fi susținute financiar din bani publici, așa cum banii sunt necesari pentru alte probleme.

„Noi oferim acces gratuit la fiecare tip de vaccin. Presiunea financiară pe sistemul medical, atunci când vom umple spitalele cu pacienți, va fi enormă, și toată presiunea aceasta cade inclusive pe cadrele didactice, oameni care muncesc la țară, medici, deoarece noi din contribuțiile noastre întreținem un an și jumătate tot ce se întâmplă sub această umbrelă – situația pandemică. Deci în loc să redirecționăm banii spre probleme din oncologie, servicii chirurgicale, medicamente gratuite, consumabile, noi ne-am concentrat doar pe pandemie și avem toți diferite opinii. Eu respect opinia sindicatelor, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric opinia. Este Ministerul Educației și cred că ei ar trebui mai întâi să discute înainte de a plasa aceste comunicate, care sunt sub o formă de atac. Dacă vor să susțină oamenii din sistemul educational, îi îndemn să susțină o primă tesare și eu promit că voi găsi bani să o susținem pe a doua, dar nu din banii publici, pentru că asta cu medicii nu s-a întâmplat”, a declarat Nemerenco în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. 

Ministrul a mai ținut să accentueze că „deciziile CNESP nu sunt deciziile ministrului, dar un rol îl are și ministerul educatiei”.

Amintim că, astăzi, Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia CNESP, potrivit căreia personalul didactic, nedidactic și auxiliar va efectua, din surse proprii, și va prezenta odată la 14 zile rezultatul unui test la COVID, rapid antigen sau PCR, până la atingerea acoperirii vaccinale a 95% din persoanele adulte din fiecare instituție de învățământ. Federația menționează că efectuarea unui test, de către profesori, „din bani proprii” este similar unui abuz.