Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reținut în flagrant de procurorii PCCOCS și ofițerii SIS în restaurantul din sectorul Râșcani al rețelei „Taxi Blues”.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, alte întâlniri între Bolboceanu și Alexandr Grudin, ajutorul atașatului militar rus, au mai avut loc în localurile „Caravan”, „La Sarkis” și la o pizzerie de lângă Universitatea "Ion Creangă", însă cel mai des cei doi se vedeau în restaurantele "Taxi Blues".

Potrivit oamenilor legii, fostul deputat îi oferea lui Grudin informații din sfera politicului, precum și date de la experți economici sau specialiști în politică pe diferite domenii. 

Vicedirectorul SIS, Alexandru Balan a declarat azi într-o conferință de presă că întâlnirile dintre cei doi erau conspirative.

”Cele două persoane respectau anumite reguli: fără telefoane, toate întâlnirile se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Circulau preț de aproape o oră pe același traseu ca să verifice dacă totul este curat, apoi când erau siguri că pot discuta, întâlnirea avea loc. Transferul de informații se făcea de regulă printr-un laptop specializat iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari”, a menționat vicedirectorul SIS care a adăugat că timp de mai mulți ani cei doi se întâlneau o dată pe lună. În cazul în care unul dintre ei nu venea, întâlnirea se amâna fix cu o săptămână în același loc.

Cât despre Alexandr Grudin, îl aflăm într-o înregistrare video din aprilie 2015, făcută de un post TV din stânga Nistrului, unde ajutorul atașatului militar a împărțit pensionarilor din regiunea transnistreană, cu ocazia zilei de 9 mai, ajutoare financiare și medalii din partea președintelui Federației Ruse și a conducerii Moscovei.

Amintim că astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, directorul adjunct al SIS, Alexandru Balan, referindu-se la agentul sub acoperire, a declarat că este o „practică a serviciilor secrete din alte state, potrivit căreia agentul sub acoperire urmează să părăsească țara în scurt timp”.

Acum 2 ore Iurie Bolboceanu a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea pentru comiterea infracţiunii pentru trădare de patrie, riscă o pedeapasă de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Vedeți mai jos imagini video și foto cu Alexandr Grudin, ajutorul atașatului militar rus în Republica Moldova care primea informații de la Bolboceanu.