Fostul deputat PD, Iurie Bolboceanu, a fost reținut, vineri, în flagrant, la o întâlnire cu un agent sub acoperire din altă țară. Este important să precizam că procurorii nu au dat numele și nici funcția agentului, dar în spațiul public se știe deja că este vorba despre ajutorul atașatului militar al Federației Ruse în Republica Moldova, Alexandr Grudin. Operațiunea a fost desfășurată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu serviciul Contraspionaj al SIS. Câteva detalii despre această reținere au fost oferite azi într-o conferință de presă susținută de șeful adjunct al SIS, Alexandru Balan, șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc și procurorul de caz.

Vitalie Busuioc a declarat că documentarea acestui caz a durat aproximativ 7 luni și a fost constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre Iurie Bolboceanu cu un ofițer sub acoperire din altă țară. Bolboceanu colecta informații atât din sfera politicului, cât și date de la experți economici sau specialiști în politi pe diferite domenii. Busuioc a mai spus că fostul deputat a colaborat anterior și cu predecesori ai respectivului agent sub acoperire - atașat al unei misiuni diplomatice acreditată la Chișinău. 

„ Pe 17 martie 2017 a fost reținut în flagrant un cetățean al Republicii Moldova unde aceste două persoane erau în discuții în cadrul unei întâlniri secrete”, a menționat Busuioc.

Procurorul de caz a adăugat că ulterior la domiciliul fostului deputat au fost efectuate percheziții unde a fost găsit un telefon mobil destinat discuțiilor în secret cu acel agent sub acoperire. De asemenea au fost găsiți 23 de mii de dolari, bani care ar fi fost obținuți drept remunerare pentru informațiile divulgate.

„Cele două persoane respectau anumite reguli: fără telefoane, toate întâlnirile se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Circulau preț de aproape o oră pe același traseu ca să verifice dacă totul este curat, apoi când erau siguri că pot discuta, întâlnirea avea loc. Tranferul de informații se făcea de regulă printr-un laptop specializat iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari”, a menționat vicedirectorul SIS care a adăugat că timp de mai mulți ani cei doi se întâlneau o dată pe lună. În cazul în care unul dintre ei nu venea, întâlnirea se amâna fix cu o săptămână în același loc.
Întrebat ce s-a întâmplat cu agentul sub acoperire, Alexandru Balan a făcut referire la  practica serviciilor secrete din alte state, potrivit căreia agentul sub acoperire urmează să părăsească țara în scurt timp.
 
Cazul a fost documentat de PCCOCS și serviciul de contraspionaj al SIS.
 
Ex-demnitarul a fost reţinut pentru 72 de ore. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea pentru comiterea infracţiunii pentru trădare de partie, riscă o pedeapasă de la 12 la 20 de ani de închisoare.