Procuratura Generală este în alertă, după ce astăzi a fost votat în prima lectură proiectul care ar permite eliberarea din funcție a procurorului. Tot astăzi, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat ordinea de zi a ședinței CSP, iar în lista de subiecte care urmează a fi puse în discuție este și convocarea Adunării Generale a Procurorilor.

Astfel, potrivit documentului aprobat astăzi de către Angela Motuzoc, preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor, la următoarea ședință a CSP, din 17 August, pe ordinea de zi Motuzoc va cere convocarea Adunării Generale a Procurorilor.

Surse din cadrul PG, au comunicat pentru Deschide.MD, că Procurorul General, ar fi dispus în mod urgent convocarea Adunării Generale a Procurorilor, aceasta urmând să aibă loc în luna septembrie, pentru a fi luată decizia de a fi schimbați cinci membri ai CSP și înlocuiți cu procurori loiali lui Stoianoglo.

Aceleași surse susțin că Stoianoglo ar încerca astfel să obstrucționeze eventuala sa demisie din funcție, sau eliberarea acordului pentru investigare sub aspect penal a acestuia.

Alexandru Stoianoglo nu a răspuns la apelurile insistente ale reporterilro Deschide.MD pentru a confirma sau infirma situația. La telefon nu ne-a răspuns nici purtătoarea de cuvânt al PG, Maria Vieru.

Aici este de menționat și faptul că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a renunţat la concediul anual şi a revenit, la muncă, din cauza că ar intenţiona  să conteste la Curtea Constituţională proiectul de amendamente la Legea cu privire la Procuratură, care va permite Parlamentului să demită procurorul general.

 Stoianoglo se ține cu dinții de fotoliul procurorului general. A revenit de urgență din concediu

Amintim că noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat marți un proiect de amendamente la Legea cu privire la Procuratură, care prevede, între altele, posibilitatea demiterii procurorului general înainte de expirarea mandatului, proiectul de lege fiind votat astăzi în prima lectură de Legislativ.

Proiectul care ar permite eliberarea lui Stoianoglo de la șefia PG, votat în prima lectură

Conform documentului, în scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, performanțele Procurorului General se vor evalua anual de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

La fel, funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General propuși de Președintele Republicii și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public.

Suplimentar, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a Procurorului General în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară “Partidul Acțiune și Solidaritate”.

 Un proiect de lege care ar permite eliberarea lui Stoianoglo de la șefia PG, înregistrat la Parlament

DOC // Ce prevede proiectul de lege care ar permite eliberarea lui Stoianoglo din fruntea PG

CSP sare în apărarea Procuraturii: Acuzații grave care, însă, nu au niciun suport juridic și sunt de esență manipulatorie

Reacția CSP, ticluită pe sub masă. Unii membri ai Consiliului au aflat din presă despre comunicatul prin care s-a luat apărarea Procuraturii