Doar împreună, luptând și muncind cot la cot, putem informa eficient populația despre riscurile provocate de COVID-19. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul cooperării cu voluntarii de la Crucea Roșie care au participat activ pentru implementarea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 în regiunile Republicii Moldova.

Mai exact, pe parcursul a câteva luni de activitate, 270 de voluntari au mers din casă în casă, în mai multe sate din țara noastră, și au informat cetățenii despre importanța și beneficiile vaccinării pentru a se proteja de virusul Sars-Cov-2. 

Potrivit raportului prezentat la data de 4 august curent, tinerii au desfășurat acțiuni de comunicare în raioanele Anenii Noi, Bălți, Briceni, Edineț, Criuleni, Orhei, Ungheni. În total, au fost împărțite peste 109.000 de materiale informative, menite să demonteze miturile și să răspundă la cele mai des întâlnite întrebări legate de COVID-19.  

În același timp, în urma acțiunilor întreprinse, s-a constatat necesitatea de a continua informarea și comunicarea cu persoanele din mediul rural, ceea ce reprezintă un obiectiv prioritar pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Acțiunea a fost realizată în contextul Campaniei de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, desfășurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF Moldova.

Amintim că, la data de 4 august, a fost lansată campania „Vaccinează-te, pentru ca viața să revină la normal!”. În cadrul campaniei, echipe mobile de specialiști în sănătate publică și comunicare vor vizita timp de câteva luni localități din 24 de raioane ale Republicii Moldova, în special satele în care se atestă o rată joasă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Experții, care se vor deplasa din sat în sat, într-un mijloc de transport inscripționat cu însemnele campaniei, numit „Autocarul Sănătății”, vor discuta cu cetățenii despre importanța și beneficiile vaccinării. Totodată,  vor fi organizate cursuri de consolidare a cunoștințelor și capacităților lucrătorilor de asistență medicală primară în ceea ce privește  comunicarea cu populația despre vaccinuri,  tehnici de consiliere și de promovare a vaccinării, în baza ghidurilor internaționale și naționale și a celor mai bune practici în domeniu. 

În Republica Moldova, campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a început la data de 2 martie 2021. Până în prezent, 1.070.385 de persoane au fost imunizate.