Cele cinci elicoptere din R. Moldova, care contribuie la stingerea incendiilor în Turcia, aparțin companiei aeriene private „Aim-Air”. Deschide.MD a discutat cu reprezentanții companiei, care au oferit mai multe detalii despre elicoptere, operațiunea pe care o desfășoară în Turcia, dar și despre activitatea companiei.

Potrivit reprezentanților „Aim-Air”, serviciile companiei au fost solicitate de asociația aviației turcești THK - Türk Hava Kurumu. „Asociația s-a adresat companiei încă în luna februarie a anului curent, în lunile februarie-martie s-a dus un dialog între asociație și companie, iar de la 1 mai elicopterele activează în Turcia la lichidarea incendiilor”, ne-a comunicat Valeriu Rusu, reprezentant al companiei „Aim-Air”.

Potrivit lui Valeriu Rusu, asemenea situații în Turcia sunt gândite din timp. „În fiecare an contactează companii, pentru ca în caz de incendii să vină la stingerea lor. Anul acesta ei au cerut mai multe aeronave de la companie, iar acum acolo sunt 5 elicoptere, de modelul MI-8 MTV-1, și 26 persoane - 15 piloți și 11 ingineri, care asigură partea logistică a exploatării navelor”, a precizat Valeriu Rusu. 

Reprezentantul companiei ne-a mai comunicat că, navele activau în diferite zone ale Turciei, însă în ultima perioadă, după ce s-au intensificat incendiile în sud-estul Turciei, în special în Manavgat, la solicitarea autorităților Turciei, toate 5 nave au fost concentrate acolo.

Compania mai are experiență de lichidare a incendiilor. „Aim-Air” a mai activat în Turcia în 2014, tot la stingerea incendiilor, cu 2 aeronave. În 2017 compania a lucrat în Indonezia, la fel la lichidarea incendiilor. Totodată, „Aim-Air”a mai activat sub egida ONU în Afganistan.

Valeriu Rusu a precizat că, compania este gata să acorde ajutor Turciei atât cât va solicita.

Amintim că, în această dimineață, Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia anunța că o companie din Republica Moldova a îndreptat 5 elicoptere în Turcia, pentru a participa la operațiunea de stingere a incendiilor din regiunea de sud a țării. 

Detalii: Cinci elicoptere ale unei companii din R. Moldova participă la stingerea incendiilor în Turcia

Menționăm că, Turcia se confruntă cu cele mai grave incendii de cel puţin un deceniu, care devastează păduri şi terenuri agricole, dar şi zone locuite situate în zona de coastă la mările Mediterană şi Egee. Mii de persoane, localnici și turiști, continuă să fie evacuate din calea flăcărilor. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius - în mai multe oraşe din Turcia - au cauzat o creştere-record a consumului de electricitate şi au condus la întreruperi ale alimentării cu curent electric luni în oraşe mari ca Ankara şi Istanbul. Uniunea Europeană (UE) a trimis trei bombardiere cu apă - două din Spania şi unul din Croaţia -, pentru a ajuta Turcia să lupte împotriva acestor incendii. În ajutor au mai venit avioane din Rusia, Ucraina, Azerbaidjan şi Iran.

Detalii: VIDEO, FOTO // Elicopterele moldovenești surprinse în timp ce sting incendiile din Turcia