O companie din Republica Moldova a îndreptat 5 elicoptere în Turcia, pentru a participa la operațiunea de stingere a incendiilor din regiunea de sud a țării. Despre aceasta anunță Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia.

Ieri, 04.08.2021, Ambasadorul Dmitri Croitor a avut o discuție telefonică cu Președintele companiei din Republica Moldova care a îndreptat cele 5 elicoptere în Turcia. În cadrul discuției telefonice, Președintele companiei a comunicat că, echipajele de zbor, din care fac parte cetățeni RM, sunt în siguranță.
 
La rândul său, Ambasadorul a adus aprecieri acțiunilor de susținere din partea companiei din RM, în aceste clipe de grea încercare pentru poporul turc, remarcând că, astfel de acțiuni contribuie la solidificarea parteneriatului strategic dintre ambele state.
 
Totodată, a fost remarcat că, Ambasada a purtat discuții cu Consulii Onorifici ai RM în Antalya, Alanya și Marmaris, care sunt gata să acorde asistență cetățenilor moldoveni, în caz de necesitate.
 
Menționăm că, Turcia este devastată de incendii de mai mult d eo săptămână. Mii de persoane, localnici și turiști, continuă să fie evacuate din calea flăcărilor, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este criticat tot mai puternic din cauza felului în care gestionează situaţia. Turcia se confruntă cu cele mai grave incendii de cel puţin un deceniu, care devastează păduri şi terenuri agricole, dar şi zone locuite situate în zona de coastă la mările Mediterană şi Egee. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius - în mai multe oraşe din Turcia - au cauzat o creştere-record a consumului de electricitate şi au condus la întreruperi ale alimentării cu curent electric luni în oraşe mari ca Ankara şi Istanbul. Uniunea Europeană (UE) a trimis trei bombardiere cu apă - două din Spania şi unul din Croaţia -, pentru a ajuta Turcia să lupte împotriva acestor incendii. În ajutor au mai venit avioane din Rusia, Ucraina, Azerbaidjan şi Iran.