Satul Scoreni, raionul Străşeni, la sfârşitul lunii august ar putea intra în cartea recordurilor. Asta după ce va fi finalizată construcţia celui mai mare butoi din lume, care are dimeniunea unei case. Butoiul, cu diametrul de opt metri şi zece metri lungime, va fi din metal şi lemn şi va adăposti un centru cultural multifuncţional. În apropiere se construieşte şi o scenă, foişoare şi se pune pavaj, totul ca butoiul să devină o nouă atracţie turistică pe harta Republicii Moldova, relatează TRM.

Butoiul are o înălţime de opt metri şi are două etaje. La primul nivel va fi amenajată o sală de expoziţii cu vinuri, iar la cel de-al doilea va fi muzeul satului, unde vor fi expuse obiecte vechi colectate de către oamenii din localitate.

Cu câţiva ani în urmă, în satul Scoreni, fiecare al treilea locuitor meşterea butoaie. Ion Bîtcă a rămas printre puţinii care mai practică această meserie.

Localnicii speră că noua construcţie va deveni o atracţie turistică.

„Sunt plecată de 15 ani, m-am întors zilele trecute. Văd un butoi care se construieşte, foarte frumos cred că va fi. Dorim şi noi ca în satul Scoreni să fie ceva nou, ceva frumos, să se întoarcă lumea înapoi de peste hotare”.

„Am văzut pe reţelele de socializare proiectul acesta şi iată am venit să-l vedem, căci e foarte frumos şi cred că o să iasă ceva interesant”, au spus oamenii.

Paralel cu construcţia celui mare butoi, pe teritoriul adiacent va fi amenajată o zonă de odihnă. Potrivit autorităţilor locale, aici urmează să aibă loc diverse evenimente.

„Noi putem fi gazda diferitor evenimete la nivel naţinonal şi international, deoarece ne permite acest loc. Acum am început, este în construcţie o scenă imensă foarte frumoasă, care nu m-am gândid că o să fie atât de impunătoare, avem la moment construit un foişor şi suntem în aşteptarea construcţiei atelierului. Atelierul care este un obiect foarte interesant, acolo unde vor lucra meşterii noştri, atunci când vor veni turiştii în localitate”, susţine Svetlana Tabacari, primara satului Scoreni.

Valoarea proiectului este de trei milioane de lei. O parte bani a fost oferită de PNUD Moldova, prin Programul „Migraţie şi Dezvoltare Locală”.