Președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, dat în urmărire de Procuratura raionului Sângerei, susține că nu se întoarce în Republica Moldova pentru a apărea în fața instanței de judecată în dosarul „verde de briliant”. Anunțul a fost făcut de către acesta pe pagina sa de Facebook.

Președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, susține că procurorul care instrumentează cazul său, Ludmila Zaharia, este în conflict de interese deschis cu el și că nu va avea parte de un proces echitabil. De aceea, declară președintele PACE, el nu se va întoarce în Republica Moldova până nu va avea garanția unui proces echitabil.

„În contextul numeroaselor ilegalități, comise în privința mea de către procurorul de caz, Ludmila Zaharia, care este în conflict de interese deschis cu mine, dar și ținând cont de încălcarea dreptului meu la apărare, consider că autoritățile au eșuat în garantarea unui proces echitabil.

Din acest motiv, la recomandarea avocaților mei, intenționez să merg pe calea contestării tuturor acțiunilor sale ilegale”, a scris acesta pe Facebook.

Cavcaliuc declară că este angajat la o companie internațională, la care și-a suspendat funcția pentru două luni, ca să participe la alegerile parlamentare din Republica Moldova.

„Am informat Procuratura despre revenirea mea la muncă și am prezentat ordinul de deplasare în interes de serviciu în mai multe jurisdicții internaționale, unde compania are activități”, a informat acesta.

Acum șase zile Cavcaliuc a venit cu o reacție la anunțul Procuraturii Generale, menționând că nu se eschivează de la organele Procuraturii și în aceste momente este „cu familia în drum spre casă”.

Am informat oficial PG și procuratura din Sîngerei că avocații sunt în concediu anual, oficial, iar eu cu familia în concediu. Se vede cu ochiul liber că graba cu care se merge, abuzurile vădite umflând dosarul ,,zilionca’’, instrumentat la comandă, vor să distragă atenția de la problemele grave care sunt în organele procuraturii și să curățe imaginea foarte șifonată prin tărăgănarea multor altor cazuri răsunătoare care se mușamalizează, Furtul Miliardului, Landromatul Rusesc, filajul Judecătorilor și altele”, a scris el.

Amintim că Procuratura raionului Sângerei a decis disjungerea și trimiterea în judecată a cauzei penale în care patru membri ai partidului PACE sunt acuzați de ”huliganism comis de două sau mai multe persoane”.

De asemenea, urmare a eschivării președintelui respectivei formațiuni de la organul de urmărire penală, Procuratura raionului Sângerei a dispus anunțarea acestuia în căutare.

După refuzul repetat al învinuitului Cavcaliuc de a se prezenta benevol la o citare legală, vineri, prin ordonanța procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Sângerei, a fost dispusă reținerea acestuia pentru prezentarea învinuirii.