Un lot de 100.620 doze de vaccin împotriva COVID-19, marca Pfizer, donat de România ca ajutor umanitar Republicii Moldova, a sosit astăzi la Chișinău. Ceremonia de predare a donației a avut loc la sediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, unde au participat și Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, Ala Nemerenco, consilier prezidențial, Vasile Guștiuc, șeful ANSP, Denis Cernelea, secretarul de stat al MSMPS.

Potrivit secretarului de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, dozele de vaccin vor ajunge, începând cu ziua de azi, în fiecare centru de vaccinare din țară pentru ca cetățenii să se poată vaccina cât mai aproape de casă. Cernelea a mai menționat că gestul de sprijin al României pentru Moldova este valoros și un pas înainte pentru a ieși din pandemie. În total, România a donat până acum 614 mii de doze de vaccin, dintre care peste 513 mii de doze de vaccin AstraZeneca. Din toate vaccinurile recepționate de Moldova drept donații, aproape jumătate sunt cele din România.

Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, susține că România își dorește să rămână cel mai important și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova.

„Suntem și ne dorim să rămânem cel mai sincer prieten al R. Moldova. Facem acest lucru în baza relației noastre speciale, fundamentată pe comunitatea de limbă, de istorie și cultură, dar și pe baza parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova. (...) Donația de 100.620 doze de vaccin produse de compania Pfizer BionTech reprezintă o diversificare a tipurilor de vaccin pe care le punem la dispoziție cetățenilor R. Moldova. Demersurile noastre în ceea ce privește eforturile de sprijinire a campaniei de vaccinare au fost recunoscute ca exemplu de bună practică la nivelul UE, ceea ce ne bucură, mai ales că este un sprijin direct către cetățeni, pentru cănătatea lorpentru revenirea la normalitate a activităților economice și sociale”, a declarat Bogdan Aurescu în cadrul evenimentului. 

Oficialul a mai accentuat că România va continua proiectele desfășurate de România în beneficiul cetățenilor R. Moldova.

Andrei Baciu, secretar de stat al Ministerului Sănătății din România, a felicitat autoritățile din țară pentru modul în care au gestionat pandemia, sub coordonarea președintei Maia Sandu, și campania de vaccinare, care este un succes până acum, dat fiind și condițiile aparte în care aceasta s-a desfășurat. El a menționat că, încă din primele momente, România și-a demonstrat față de Moldova solidaritatea și prietenia și acest lucru se observă și astăzi.

Ala Nemerenco, consilier prezidențial pe domeniul sănătății, a adus mulțumiri părții române care a ajutat ca acum să fie în Moldova o stare cât mai confortabilă din punct de vedere epidemiologic. În opinia sa, faptul că Moldova a putut coborî incidența morbidității, a putut minimaliza restricțiile, este datorită, în primul rând, susținerii României. Lotul de astăzi este așteptat de instituțiile medicale, dar cel mai important, este ca populația să înțeleagă că, doar vaccinându-se, se poate de ieșit din pandemie.

Menționăm că, vaccinarea în R.Moldova a început datorită României. În data de 27 februarie 2021 R.Moldova a recepționat primele 21 600 de doze de vaccinuri din partea României, iar la data de 2 martie 2021 a fost posibilă începerea campaniei de imunizare a cetățenilor moldoveni. 

Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, R.Moldova a mai primit o donație generoasă din partea României de 50 400 de doze de vaccin anti-COVID-19

Pe 17 aprilie 2021, 132 000 de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost donate R. Moldova de către România

Pe 7 mai 2021, un nou lot de 100 800 de doze de vaccin anti-COVID a ajuns din România în Republica Moldova, sub formă de donație, oferită cu titlu gratuit de către statul român. 

Pe 11 iunie 2021, alte 100 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 Astra Zeneca, donate de România, au ajuns la Chișinău.

Pe 8 iulie 2021, Guvernul României a aprobat acordarea unui nou ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova - 100.620 de doze de vaccin împotriva COVID-19, produse de către compania Pfizer - BioNTech.
 
De la începutul campaniei de vaccinare România a donat R. Moldova în total 506 220 doze de vaccin împotriva COVID-19. 

Donațiile de vaccinuri din partea României fac parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, E.S. Klaus Johannis cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în 29 decembrie 2020.