Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare ar fi primit o sumă de bani din partea unor reprezentanți din cadrul conducerii Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Stăuceni pentru a îndeplini anumite acțiuni în vederea acordării unui agent economic a unui lot de teren de 9,2 ha. Declarația a fost făcută de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Procurorul a amintit despre pornirea în 2016 a unei cauze penale pe faptul deposedării prin înșelăciune a bunurilor ce aparțineau Colegiului. Organele de anchetă au stabilit că câteva persoane, inclusiv din CNVVC, au contrafăcut unele documente prin anii '90 prin care câteva persoane au achiziționat bunuri ce aparțineau CNVVC: o clădire administrativă, un laborator, 12 ha de teren.

Având la bază documentele respective, prin prezentarea probelor false în instanța de judecată să le fie adjudecate bunurile respective. Administrația CNVVC a acceptat cererea reclamanților și au fost anunțate hotărârile judecătorești. În cadrul cauzei penale respective au mai fost pornite alte dosare penale pe faptul acțiunilor ilegale a altor factori de conducere, atât din cadrul Centrului de excelență de viticultură și vinificație, cât și din Stația didactico-experimentală Stăuceni care prin acțiunile sale au dorit deposedarea instituțiilor pe care le conduceau de anumite bunuri, în special terenuri ce aparțineau cândva CNVVC-ului”, a declarat Morari.

Potrivit lui, un antreprenor avea intenția de a dobândi dreptul de posesie asupra terenurilor ce aparțineau CNVVC-ului și a inițiat o procedura de desemnare a unui conducător a Stației didactico-experimentale contra unei sume de bani. Anume la această schemă a participat și șeful MAIA.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală s-au stabilit circumstanțe privind o faptă de corupție săvârștită de ministrul Agriculturii. Au fost efectuate perchiziții în vederea constatării anumitor documente ce au importanță pentru cauza penală. El a primit bani ce nu i se cuvin pentru îndeplinirea anumitor acțiuni de serviciu. Mai exact, banii au fost oferiți de un fost conducător al CNVVC pentru a ajuta persoanele care doreau să obțină un lot de teren de aproximativ 9,2 ha”, a precizat șeful PA.

Viorel Morari a menționat că la moment procurorii audiază persoana bănuită, iar în 48 de ore se va determina cu măsura preventivă.