(FOTO) // SIS a deconspirat „ferma de trolli” a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon

09 Iulie

Foto:

Ofițerii SIS au deconspirat o „fermă de trolli” care de mai mult de două luni promovează imaginea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pe Facebook, dar și participă activ la denigrarea concurenților electorali, inclusiv a președintelui Maia Sandu. Descoperirea a avut loc în cadrul perchezițiilor de săptămâna aceasta, într-o casă de pe strada Pavel Boțu din cartierul Malina Mică, în cadrul schemei de filaj a magistratei Curți ide Apel, Angela Bostan.

Acțiunile de urmărire penală au fost desfășurate de SIS și PCCOCS și l-ar fi vizat pe Andrei Bahcivanji, care în 1997 era asociatul lui Platon în cadrul companiei SRL „Neîmblînzit”. Compania a fost lichidată în anul 2003, iar în cadrul acesteia Platon deținea 70% din acțiuni, celelalte fiind deținute Bahcivanji.

Potrivit surselor Deschide.MD, apropiate anchetei, casa ar fi închiriată de către Veaceslav Platon, iar acolo își desfășura activitatea Bahcivanji, dar și avocatul lui Platon, Ion Crețu.

VIDEO // Momentul în care mascații SIS descind cu percheziții în dosarul schemei de filaj a judecătoarei Angela Bostan

Totodată, la primele două etaje ale casei, oamenii legii au dat peste 15 laptopuri la care lucrau mai mulți tineri. Aceștia ar fi fost curați de un specialist în IT, Stanislav S. Totodată, ar fi fost depistate mai multe cartele SIM în baza cărora au fost create mai multe profile „fake” pe Facebook.

„Pe suprafața de lucru a calculatoarelor erau deschise mai multe profile de Facebook, dar și pagini de știri politice. Cei 15 tineri gestionau câte 5 profile de Facebook de fiecare, cu „nikname-uri” Ilinca Manole, Oleg Codreanu, Mihaela Codreanu, Eduard Cristian, Mihaela Pavlova, Maria Doloscan, Alima Marcu, Mihaela Cozonac,Eva Canja, Maxim Velcev, Radu Costea, Elena Petrescu, Nina Staver, Elena Reu, Margo Ionco, Marius Oprea, Ciprian Voinovac, Eugen Haman, Elizaveta Cociug, Alexandru Lucișin, Eduard Iachim, Arcadii Ionel, Ana Breahna, dar și altele”, ne-a spus interlocutorul nostru.

De pe aceste profile false permanent se scriau comentarii de laudă și susținere pe pagina de Facebook a lui Veaceaslav Platon având scopul de a crea aparențe de susținere din partea utilizatorilor reali. Tototdată, erau aduse acuzații și critică denigratoare în adresa Maiei Sandu, dar și a partidului PAS.

Utilizatorii, care gestionau aceste profile false, duceau evidența paginilor accesate, numărului de comentarii scrise, pentru a nu repeta același mesaje la diferite postări, dar și pentru a da darea de seamă după fiecare zi de muncă.

În cadrul perchezițiilor, în aceeași casă cu trei nivele, ofițerii SIS au dat peste zeci de contracte și extrase cu companiile off-shore a lui Platon, printre care „Wesna LTD”, „Prodromos Limited”( companie care se judecă cu CNPF în dosarul Moldasig), „Dilnoro Group” ( fost acționar al MAIB blocat pentru activitate concertată în 2016, „Ronida INVEST LLP”( implicată în Landromat).

Totodată, este de menționat că în urma descinderii mascaților SIS, a fost reținut omul lui Platon, Andrei Bahcivanji, fiind suspectat că ar fi implicat alături de ceilalți cinci suspecți în schema de filaj a judecătoarei Angela Bostan de la Curtea de Apel în intereseul lui Platon.

Aici este de menționat că Bahcivanji a fost vizat în mai multe atacuri raider și delapidări a companii din sectorul energetic, dar și asupra SA „Apă-Canal Chișinău”( în 2001), inclusiv în sectorul bancar și cel al asigurărilor.

Pe cei doi, Platon și Bahcivanji, îi leagă și un alt dosar în care au fost condamnați în 2017, însă care la cerere avocaților lui Platon a fost remis la începutul anului trecut, de către Curtea de Apel, la rejudecare în instanța de fond. Este vorba despre schema de escrocherie când s-a încercat extragerea a 205 milioane de lei din conturile ASITO Kapital(România), unde acționar era „Moldasig” SA, dar și 22 milioane de lei de la „Moldasig” SA și 7,8 milioane de dolare de pe contul companiei SA „Alliance Insurance Group.

Vom aminti că cei recrutați aveau misiunea să ofileze pe magistrata Angela Bostan în gestiunea căreia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.

EXCLUSIV // Cine sunt și ce legături au cu Veaceslav Platon, cei care au filat-o pe magistrata de la Curtea de Apel

(n.r. pentru a mări imaginile faceți click pe el)
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER