Cinci persoane de la Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie urmează să compară în faţa judecăţii sub acuzaţia de însuşire a bunurilor instituţiei, într-un dosar penal finalizat şi remis instanţei de Procuratura Anticorupţie. Potrivit actului de învinuire, pe parcursul anilor 2012 – 2016, cei în cauză, printre care şi fostul jurist al Colegiului, ar fi încercat să intre în posesia a 5 bunuri imobile ce aparţineau CNVVC, folosind decizii de judecată false.

Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpaţii ar fi invocat existenţa contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate în anii '90 cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituţiei treceau în proprietatea persoanelor interpuse. Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, care erau persoane interpuse, în baza contractelor menţionate, se adresau cu cereri de chemare în instanţa de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanţa de judecată și a obţine o hotărâre judecătorească favorabilă.

De menţionat, că instanţa de judecată a fost indusă în eroare datorită unei înţelegeri prealabile dintre reclamanţi - pretinșii proprietari ai bunurilor, care prezentau probe false și prezentau un contract inexistent și pârât - reprezentantul CNVVC, care recunoștea pretenţiile reclamanţilor. După obţinerea hotărârilor judecătorești, pronunţate în baza probelor false, inculpaţii au înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor CNVVC la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău.

Este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi de 12 hectarede teren. În total, suma bunurilor adjudecate de inculpaţi depăşeşte câteva milioane de lei. În urma acţiunilor de urmărire penală, s-a stabilit că toate documentele la care făceau referire inculpaţii sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare până la actele de predare primire și dispoziţii de plată de încasarea sumelor conform contractelor de vânzare-cumpărare.

Procurorii au autorizat aplicarea sechestrului asupra bunurilor, care au fost obiectul acţiunilor de însușire și au înaintat în cadrul urmăririi penale acţiuni civile privind anularea hotărârile judecătorești prin care s-a dispus recunoașterea dreptului de proprietate asupra bunurilor CNVVC.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari şi falsificarea probelor în procesul civil, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.

Precizăm că 12 persoane, între care actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, au fost reţinuţi în luna noiembrie 2016, iar ulterior arestaţi, în acest dosar. Aceştia sunt învinuiţi că ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani.

Procurorii au pornit mai multe cauze penale pe faptele menţionate, acţiunile învinuiţilor căzând sub incidenţa infracţiunilor de escrocherie, corupere pasivă, activă, trafic de influenţă, precum şi de fals în acte publice. Pedeapsa maximă pentru asemenea infracţiuni este de până la 10 ani. În acest dosar a mai fost reținut și un fost ministru al Justiţiei şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate sursele Deschide.MD din cadrul anchetei spuneau în luna noiembrie că este vorba despre Ion Morei.

Ion Morei a îndeplinit funcția procuror al municipiului Bălţi şi cea de ministru al Justiției în perioada 19 aprilie 2001 - 12 februarie 2003. Tot el a fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate, fiind audiat ca martor în dosarul legat de evenimentele din 7 aprilie.