Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a fost demis la solicitarea primarului general Ion Ceban. Acest lucru a fost votat de consilierii municipali în cadrul ședinței de astăzi a CMC. Pentru demiterea lui Chironda au votat consilierii PSRM, PL, ȘOR, PD, PCRM.

Subiectul privind demiterea lui Chironda a fost dezbătut cu ceartă și „show”, iar socialistul Victor Poleacov, care a condus ședința de astăzi, nu a permis mai multor consilieri să se expună. Consilierii PAS, ai Platformei DA și cei de la Forța Nouă au părăsit sala în semn de protest. 

La rândul său, Victor Chironda a declarat că ceea ce se întâmplă este „o răfuială tipică a celor care gestionează sistemul construcțiilor în oraș, care are reprezentanți în mai multe partide și primărie. Această caracatiță s-a arătat deranjată de faptul că s-a opus demolării hotelului Național”.

În timp ce se afla la tribuna CMC, Chironda a fost criticat de consilierii din sală, care i-au aruncat replici și au solicitat să i se închidă microfonul. 

La ședință și-a făcut apariția și Poliția. 

Amintim că, conflictul între Ceban și Chironda a început de la subiectul privind Hotelul Național, pe 14 iunie, când viceprimarul Victor Chironda a cerut inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului DGAURF, Svetlana Dogotaru, spunând că ea ar fi admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

Detalii: Chironda cere anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef S. Dogotaru. Ar fi admis încălcări în proiectul de demolare a Hotelului Național

De la Hotelul Național s-a ajuns la un conflict între Chironda și primarul general Ion Ceban. După ce viceprimarul s-a declarat nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect, Ceban a venit cu acuze către viceprimar, spunându-i că are absențe nemotivate de la serviciu, iar acest lucru a tergiversat mai multe proiecte urbanistice importante. Viceprimarul și-a motivat absențele de la ședințe invocând infectarea cu COVID-19 și spune că nu a avut vreodată suport din partea primarului general în luarea unor decizii privind anumite subiecte.

Detalii: „Război” la Primărie între Ceban și Chironda: Nu am văzut suport din partea primarului general. Mereu a fost consultată Dogotaru

În cadrul unei emisiuni, viceprimarul a recunoscut că relațiile cu primarul Ion Ceban s-au deteriorat, însă nu concepe ideea unei demisii în urma scandalului hotelului Național.

Detalii: Chironda despre eventuala sa demisie din funcția de viceprimar

Pe 17 iunie 2021, primarul general Ion Ceban a decis să-l „investigheze” pe Chironda pentru că a fost bolnav de Covid. Ceban a semnat o dispoziție prin care a dispus crearea unui grup de lucru care are drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a lui Victor Chironda, precum și în vederea consecințelor faptei constatate.

Detalii: (DOC) „Război” la Primărie // Ceban a dispus investigarea circumstanțelor absențelor lui Chironda de la ședințe. Reacția viceprimarului

Pe 18 iunie 2021, viceprimarul a făcut apel către Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, președintele R. Moldova Maia Sandu, dar și prim-ministrul inerimar Aureliu Ciocoi, ministrul inerimar al Economiei, să se sesizeze în cazul demolării Hotelului Național, care potrivit lui este una ilegală.

Detalii: „Războiul” Ceban-Chironda: Viceprimarul se adresează PG, CNA și președintelui să intervină în cazul demolării ilegale a Hotelului Național

Pe 21 iunie, viceprimarul Capitalei, Victor Chironda, anunța că Autorizația de demolare a hotelului Național a fost, totuși, emisă, chiar dacă existau suficiente neconformități în acest proces.

Detalii: Chironda: Autorizația privind demolarea hotelului Național, emisă de Primărie cu încălcări. Ceban nu a luat nicio măsură

Pe 22 iunie, Ion Ceban, a cerut, în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului Victor Chironda. Ceban a avertizat că îl va demite pe Chironda, dacă acesta de bună voie nu va depune cererea de demisie.

Detalii: Ion Ceban, gata să-l demită pe Chironda dacă nu pleacă singur: A uitat că eu l-am numit în această funcție

Ulterior, Victor Chironda afirma că primarul Ion Ceban încearcă, de fapt, să acopere o ilegalitate făcută de arhitectul-șef, Svetlana Dogotaru, cu cererea privind demiterea lui din funcție.

Detalii: Război la Primărie // Chironda îl acuză pe Ceban de minciuni și explică adevărata miză a demiterii sale

Pe 23 iunie, Ceban i-a retras atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor viceprimarului Victor Chironda. 

Detalii: (DOC) „Război” la Primărie // Ceban i-a retras lui Chironda atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură

După ce Ion Ceban i-a cerut lui Victor Chironda să își dea demisia, viceprimarul spunea că nu vede niciun motiv de ce ar face asta și anunță că va ataca în instanță toate actele și procedurile inițiate asupra sa.

Detalii: „Război” la Primărie // Chironda: Nu văd motivul pentru a demisiona. Voi contesta în instanță toate procedurile inițiate asupras mea