Leonid Talmaci a fost externat din Secția Reanimare

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci, a fost externat din Secția Reanimare a Institutului de Medicină Urgentă din Capitală. Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, a fost depășită situația critică în care s-a aflat bancherul.
Astfel, Leonid Talmaci a fost transferat în Secția Neurologie.
„Starea critică a fost depășită, însă Leonid Talmaci mai are nevoie de timp. Are probleme cu sistemul cardiovascular. Pot să vă anunț că în această perioadă el nu a fost vizitat de către organele de anchetă. Toate declarațiile au fost făcute anterior”, a spus Nagacevschi.
Amintim că Leonid Talmaci a fost reținut pe 3 martie de Procurorii Anticorupție. El este învinuit de participare într-un grup criminal organizat specializat în escrocherii în proporţii deosebit de mari, cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere şi abuz în serviciu.
Mai exact, Talmaci este învinuit că ar face parte dintr-un un grup criminal organizat constituit din persoane identificate şi neidentificate care a sustras bani de pe conturile Moldova-Agroindbank şi Moldinconbank ale Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule.
În anul 2015 Parlamentul a adoptat modificări în Legea cu privire la asigurări. În rezultat, numărul companiilor care pot oferi servicii „Carte verde” a crescut de la 5 la 9, iar acest lucru a dus și la alegerea unei noi conduceri în cadrul BNAA. Directorul executiv al asociației a fost ales Mihai Manole, iar președintele Consiliului BNAA - Victor Gaiciuc. Numirea lui Manole a fost atacată în judecată, iar în acest timp fostul conducător al BNAA, cetățeanul Ucrainei, Olexandr Pinciuc, a efectuat un șir de operațiuni bancare.
În 2015, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a menționat că BNAA avea deschise conturi în trei bănci: Victoriabank, Moldindconbank și Moldova-Agroindbank. Dacă Victoriabank l-a recunoscut pe Mihai Manole drept noul conducător, atunci Moldindconbank și Moldova-Agroindbank au refuzat acest lucru, ce i-a permis lui Olexandr Pinciuc să se folosească de aceste surse financiare pentru a participa la operațiuni pe piața valutară. Anume aceste operațiuni a lui Pinciuc au cauzat pierderi de milioane de lei și, ulterior, au dus la excluderea Republicii Moldova din sistemul „Carte Verde”.