Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a întreprins astăzi, 25 iunie, o vizită de lucru la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din orașul Tiraspol. Se întâmplă după ce reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării l-au anunțat, prin telefon, pe Ion Iovcev, directorul liceului cu predare în limba română, că este eliberat din funcție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, Pogoloșa a discutat cu reprezentanții liceului subiecte ce vizează studiile, sanitația, transportul școlar, reparația clădirii, însă în comunicat nu este menționat niciun cuvânt despre eliberarea din funcție a lui Ion Iovcev, subiect care a iscat un val de critici asupra MECC și ministrului.
„Ministrul a vizitat clădirea liceului și a avut discuții cu administrația instituției, cadrele didactice și personalul auxiliar. Cele mai importante subiecte abordate au vizat finalizarea anului de studii, încheierea sesiunii de studii 2020-2021, îmbunătățirea sanitației, asigurarea elevilor cu transport școlar și dotarea cu tehnică de calcul. În contextul celor expuse, ministrul Lilia Pogolșa a menționat că Ministerul va aloca surse financiare instituției de învățământ pentru reparația etajului I al clădirii, inclusiv pentru îmbunătățirea condițiilor de alimentare cu apă și sanitație. Totodată a fost abordată problema asigurării suplimentare a transportului școlar pentru elevii din satele raioanelor Slobozia și Grigoriopol către Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din orașul Tiraspol. Pentru asigurarea calității în procesul educațional, Ministerul va continua dotarea liceului cu tehnică de calcul”, se arată în comunicatul MECC.

Amintim că, Ion Iovcev, directorul unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, liceul „Lucian Blaga”, a fost eliberat din funcție, după ce s-a aflat în fruntea instituției mai bine de 29 de ani. Despre ultima sa zi de muncă a fost anunțat prin telefon. 

Detalii: Directorul unicului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost eliberat din funcție

Ulterior, europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Ion Iovcev va fi consilierul său. 

Detalii: Concediat de Chișinău, angajat la Bruxelles. Ion Iovcev va fi consilierul unui europarlamentar

Pe 25 iunie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a explicat într-un comunicat de presă de ce eliberarea directorul Liceului Teoretic românesc „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, nu încalcă legislația în vigoare, ci dimpotrivă obliga acest lucru. Ministerul susține că potrivit legislației, Iovcev încă în 2015 trebuia să părăsească această funcție, deoarece a atins vârsta de 65 de ani și nu mai era eligibil pentru postura respectivă.

Detalii: Ministerul Educației, despre demisia lui Ion Iovcev: Avem obligația de a respecta legislația