Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a explicat într-un comunicat de presă de ce eliberarea directorul Liceului Teoretic românesc „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, nu încalcă legislația în vigoare, ci dimpotrivă obliga acest lucru. Ministerul susține că potrivit legislației, Iovcev încă în 2015 trebuia să părăsească această funcție, deoarece a atins vârsta de 65 de ani și nu mai era eligibil pentru postura respectivă.

Totuși, în 2015, Ministerul Educație l-a desemnat pe Iovcev director interimar până la desfășurarea concursului și numirea în baza acestuia, a unui director în conformitate cu prevederile legale. Potrivit legislației, interimatul nu poate fi exercitat mai mult de șase luni.

„Menționăm că Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, interzice participarea la concurs a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani. Art. 82 lit. i) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 stipulează încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților la atingerea vârstei de 65 de ani de către conducătorul unității de stat. Persoanele (conducătorii) eliberați din serviciu în legătură cu atingerea vârstei de 65 de ani pot fi angajate în orice funcție, alta decât cea de conducător al unității de stat. Cu toate acestea, raporturile de muncă cu dl Iovcev Ion au continuat și după împlinirea de către dumnealui a vârstei de 65 de ani, fără organizarea, în modul stabilit, a concursului pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Prin ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 847-p/2021 contractul individual de muncă cu dl Iovcev Ion, director interimar, a încetat în temeiul art. 86 alin. (1) lit. y1 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003.

Ministerul informează că va organiza și desfășura concursul pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol în conformitate cu Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, cu modificările ulterioare.

Amintim că, Ion Iovcev, directorul unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, liceul „Lucian Blaga”, a fost eliberat din funcție, după ce s-a aflat în fruntea instituției mai bine de 29 de ani. Despre ultima sa zi de muncă a fost anunțat prin telefon. 

Detalii: Directorul unicului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost eliberat din funcție

Ulterior, europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Ion Iovcev va fi consilierul său. 

Detalii: Concediat de Chișinău, angajat la Bruxelles. Ion Iovcev va fi consilierul unui europarlamentar