Primarul general al Capitalei Ion Ceban i-a retras atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor viceprimarului Victor Chironda. De azi înainte, Chironda va coodona Direcția corespondență, petiții și audiență.

„Prieteni, așa cum și am prevăzut, primarul Ion Ceban mi-a retras atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor. (...) Conform acestei dispoziții, atribuțiile mele în calitate de Viceprimar se limitează la coordonarea activității Direcției corespondență, petiții și audiență”, anunță Chironda pe pagina sa de Facebook. 
Potrivit viceprimarului Direcția arhitectură ar urma să emită mai multe acte permisive, care, cel mai probabil, vor fi „scandaloase”.
„Până la clarificarea situației cu grupul de anchetă asupra mea, voi continua să îndeplinesc atribuțiile cu care m-au însărcinat chișinăuienii - să asigur transparență și corectitudine în luarea deciziilor în primărie. În acest sens este foarte mult de lucru. Mai ales că urmează un nou val de acte permisive ”interesante” pregătite de direcția arhitectură”, scrie Chironda. 
 
Amintim că, conflictul între Victor Chironda și Ion Ceban a început pe 14 iunie, când viceprimarul a cerut inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului DGAURF, Svetlana Dogotaru, spunând că ea ar fi admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. 

Detalii: Chironda cere anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef S. Dogotaru. Ar fi admis încălcări în proiectul de demolare a Hotelului Național

După ce Chironda s-a declarat nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect, Ceban a venit cu acuze către viceprimar, spunându-i că are absențe nemotivate de la serviciu, iar acest lucru a tergiversat mai multe proiecte urbanistice importante. Viceprimarul și-a motivat absențele de la ședințe invocând infectarea cu COVID-19 și spune că nu a avut vreodată suport din partea primarului general în luarea unor decizii privind anumite subiecte.

Detalii: „Război” la Primărie între Ceban și Chironda: Nu am văzut suport din partea primarului general. Mereu a fost consultată Dogotaru

În cadrul unei emisiuni, viceprimarul a recunoscut că relațiile cu primarul Ion Ceban s-au deteriorat, însă nu concepe ideea unei demisii în urma scandalului hotelului Național.

Detalii: Chironda despre eventuala sa demisie din funcția de viceprimar

Pe 17 iunie 2021, primarul general Ion Ceban a decis să-l „investigheze” pe Chironda pentru că a fost bolnav de Covid. Ceban a semnat o dispoziție prin care a dispus crearea unui grup de lucru care are drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a lui Victor Chironda, precum și în vederea consecințelor faptei constatate.

Detalii: (DOC) „Război” la Primărie // Ceban a dispus investigarea circumstanțelor absențelor lui Chironda de la ședințe. Reacția viceprimarului

Pe 18 iunie 2021, viceprimarul a făcut apel către Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, președintele R. Moldova Maia Sandu, dar și prim-ministrul inerimar Aureliu Ciocoi, ministrul inerimar al Economiei, să se sesizeze în cazul demolării Hotelului Național, care potrivit lui este una ilegală.

Detalii: „Războiul” Ceban-Chironda: Viceprimarul se adresează PG, CNA și președintelui să intervină în cazul demolării ilegale a Hotelului Național

Pe 21 iunie, viceprimarul Capitalei, Victor Chironda, anunța că Autorizația de demolare a hotelului Național a fost, totuși, emisă, chiar dacă existau suficiente neconformități în acest proces.

Detalii: Chironda: Autorizația privind demolarea hotelului Național, emisă de Primărie cu încălcări. Ceban nu a luat nicio măsură

Pe 22 iunie, Ion Ceban, a cerut, în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului Victor Chironda. Ceban a avertizat că îl va demite pe Chironda, dacă acesta de bună voie nu va depune cererea de demisie.

Detalii: Ion Ceban, gata să-l demită pe Chironda dacă nu pleacă singur: A uitat că eu l-am numit în această funcție

Ulterior, Victor Chironda afirma că primarul Ion Ceban încearcă, de fapt, să acopere o ilegalitate făcută de arhitectul-șef, Svetlana Dogotaru, cu cererea privind demiterea lui din funcție.

Detalii: Război la Primărie // Chironda îl acuză pe Ceban de minciuni și explică adevărata miză a demiterii sale