Astăzi se împlinesc 29 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

Forțele moldovene controlau aproape întreg orașul până la Nistru la un anumit moment, însă bătălia s-a încheiat odată cu intervenția militarilor ruși de partea separatiștilor transnistreni, schimbând raportul de forțe.

Pe 19 iunie, a avut loc un atac al gardiștilor şi cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. Polițiștii au reușit să se mențină pe poziții, iar noaptea târziu în ajutor le-au venit alte detașamente de polițiști şi voluntari de la Varnița.

În dimineața zilei de 20 iunie, orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federației Ruse au încercat să forțeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forțele moldovene.

Așa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de la Nistru. Timp de două zile, pe 20 şi 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Concomitent au fost atacate localitățile din vecinătate.

În luptele de la Tighina, un rol important l-au avut voluntarii, care și-au pus benevol viața în pericol, pentru a apăra integritatea Republicii Moldova.

În final, trupele ruse şi cele transnistrene au reușit să forțeze podul şi să intre în oraș.

Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alți 300 au fost râniți.

Pe 21 iulie 1992 preşedintele rus de atunci, Boris Elţin, şi preşedintele Republicii Moldova de atunci Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului care a pus capăt confruntărilor armate dintre Chişinău şi Tiraspol, nu însă şi celor de ordin politic sau economic.

Potrivit acordului orașul Tighina face parte din zona de securitate și urma să fie controlat de ambele părți. Astăzi, de facto, orașul este controlat în totalitate de administrația separatistă de la Tiraspol. 

Administrația separatistă comemorează astăzi în mai multe localități "agresiunea naţionaliştilor moldoveni împotriva locuitorilor din Transnistria".