Viceprimarul Victor Chironda a explicat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, care ar fi motivele reale de ce se urmărește demiterea sa. Acesta susține că a încercat să oprească mai multe proiecte cu ilegalități, drept urmare au început presiunile asupra sa.

„Eu cred că acest lucru se întâmplă din cauza că, în ultima jumătate de an am început să simt o presiune tot mai mare pe partea de semnare a actelor permisive. Mi se aduceau la semnat foarte multe acte care reprezentau încălcări. Fiecare al treilea dosar era întors la Direcția arhitectură. (...) Subiectul cu hotelul Național a fost ca un trăgaci urmând toate atacurile asupra mea”, a declarat Chironda. 

Potrivit lui, tot scandalul în jurul concediului său are menirea de a redirecţiona atenţia opiniei publice de la emiterea autorizaţiei de demolare a clădirii Hotelului Naţional. 

Viceprimarul a făcut apel către Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, președintele R. Moldova Maia Sandu, dar și prim-ministrul inerimar Aureliu Ciocoi, ministrul inerimar al Economiei, să se sesizeze în cazul demolării Hotelului Național, care potrivit lui este una ilegală.

„Se întâmplă un lucru grav, se emite o autorizaţie de demolare a unei clădiri, după care nu ştim ce va fi construit acolo, cine va construi, ce se va întâmpla cu transportul în zonă? (...) Fac apel către organele de resort, PG, CNA, dar vreau să mă adresez și către alte personae înalte din stat, către doamna președinte Maia Sandu, prim-ministrul interimar, ministrul interimar al Economiei să se sesizeze și să mă ajute să stopăm această ilegalitate. Eu am venit la Primărie să schimb lucvrurile, tot cee ace ține de dezvoltarea urmană, dar din păcate îmi pare că sunt unicul care vrea acest lucru. Rog suportul societății civile a experților, a altor factori de decizie să mă ajute în aceste demersuri. Eu nu mă țin de fotoliul de viceprimar, nu m-am cerut, eu am fost invitat și mi s-a promis că voi avea pârghii pentru a schimba lucrurile. După care toate aceste pârghii mi-au fost luate și am rămas cu o singură obligație – să le semneze lor acte permisive ilegale”, a adăugat viceprimarul.

Chironda presupune că în scurt timp vor urma și alte „turnări de zoi” în capul acestuia și i se vor adduce alte acuzații, însă subliniază că nu și-a asumat să devină un funcționar corupt.

Viceprimarul accentuează că „aceste lucruri nu fac imagine bună primăriei” și a cerut funcționarilor implicați să vină cu explicații de ce i se fac aceste lucruri. 

Oxana Eşanu, avocatul viceprimarului, a precizat că la 17 iunie a fost instituită, printr-o dispoziţie a primarului, o comisie care anchetează lipsa viceprimarului Victor Chironda de la serviciu pe data de 31 mai.

„Odată cu înmânarea dispoziţiei, clientul meu a recepţionat şi o notă informativă din partea şefei Direcţiei resurse umane, la care era anexat un act de constatare a acestei comisii, care de altfel a fost instituită pe 17 iunie, iar actul de constatare e datat cu 31 mai. Suntem în prezenţa unor falsuri, fictivităţi a acestei anchete de serviciu. În acest sens, am sesizat şi Procuratura, pentru a investiga aceste acţiuni a acestor colaboratori. Doamna a recepţionat certificatul de concediu medical, care atesta faptul că concediul anual de odihnă urma să fie transferat pentru altă dată. În acest sens, sunt martori, şi discuţii telefonice. Cererea a fost transmisă, inclusiv cu acea dată de 31 mai, în care clientul meu se afla în concediu de odihnă. Doamna intenţionat nu i-a comunicat că cererea nu a fost înregistrată, iar când a revenit la serviciu, nu i s-a comunicat nici despre actul datat din 31 mai”, a explicat avocata.

Oxana Eşanu a adăugat că, luând act de cunoştinţă de toate circumstanţele, poate afirma cu certitudine că e vorba de ilegalităţi grave, acţiuni care au scopul de a-l hărţui, discredita şi discrimina pe clientul său. În acest context, avocata anunţă ca a sesiza şi Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Amintim că, pe 14 iunie, viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda a cerut inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru și suspendarea din funcție a acesteia în perioada efectuării anchetei de serviciu. Dogotaru ar fi admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de elaborare a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. 

Detalii: Chironda cere anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef S. Dogotaru. Ar fi admis încălcări în proiectul de demolare a Hotelului Național

După ce Chironda s-a declarat nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect, Ceban a venit cu acuze către viceprimar, spunându-i că are absențe nemotivate de la serviciu, iar acest lucru a tergiversat mai multe proiecte urbanistice importante. Viceprimarul și-a motivat absențele de la ședințe invocând infectarea cu COVID-19 și spune că nu a avut vreodată suport din partea primarului general în luarea unor decizii privind anumite subiecte.

Detalii: „Război” la Primărie între Ceban și Chironda: Nu am văzut suport din partea primarului general. Mereu a fost consultată Dogotaru

În cadrul unei emiisuni, viceprimarul a recunoscut că relațiile cu primarul Ion Ceban s-au deteriorat, însă nu concepe ideea unei demisii în urma scandalului hotelului Național.

Detalii: Chironda despre eventuala sa demisie din funcția de viceprimar

Pe 17 iunie 2021, primarul general Ion Ceban a decis să-l „investigheze” pe Chironda pentru că a fost bolnav de Covid. Ceban a semnat o dispoziție prin care a dispus crearea unui grup de lucru care are drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a lui Victor Chironda, precum și în vederea consecințelor faptei constatate.

Detalii: (DOC) „Război” la Primărie // Ceban a dispus investigarea circumstanțelor absențelor lui Chironda de la ședințe. Reacția viceprimarului