Oamenii au nevoie să fie susţinuţi şi ajutaţi în momentele dificile din viaţă, pentru a evita apariţia gândurilor de suicid, susţin psihologii. Potrivit fondatorului Liniei verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, trebuie să atragem atenţia asupra trăirilor celor dragi şi ale persoanelor care manifestă un comportament izolat şi să le oferim asistenţă specializată, transmite TRM.

Atenţia noastră este importantă mai ales în situaţiile în care persoanele dragi nouă se confruntă cu anumite probleme.

Trebuie să atragem atenţia la orice persoană care are tendinţa să se izoleze, care nu vrea să comunice, care se retrage, care îşi schimbă brusc ocupaţiile. Există şi semne verbale. Oamenii încep să spună că nu mai vor să trăiască, viaţa-i grea, nu mai vor să fie o povoară pentru cineva. Aceste vorbe arată că omul trăieşte o stare de neputinţă. Primul lucru este să le propunem să comunicăm, să-i întrebăm ce se întâmplă cu ei, prin ce trec. În context, evităţi trei lucruri: nu vorbim despre noi, despre cum trecem noi prin greutăţi, nu dăm sfaturi. Lăsăm persoana să se descarce şi atunci presiunea psihologică scade. Şi trei: propunem persoanei ajutorul unui specialist”, a menţionat Liuba Ceban.

Recent şi cunoscutul interpret Iurie Sadovnic s-a sinucis cu propria armă pe care o deţinea legal. Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General de Poliţie, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate circa 400 de cazuri de suicid, majoritatea în rândul minorilor.