PCCOCS a anunțat despre descinderi și reținerea a cinci persoane care ar fi implicate într-un caz de „inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”, dar nicio pomină despre „filaj” și cine ar fi organizatorii. Cu referire la surse din cadrul PG, Deschide.MD, a scris că cel puțin patru persoane dintre cei vizați în achetă, au antecedente penale, și ar fi filat un judecător de la Curtea de Apel, în interesele controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Ultimul, într-un mod obraznic și arogant, a negat implicarea sa în acest caz.

Conform surselor apropiate anchetei, majoritate dintre cei reținuți, sunt originari din raionul Căușeni, de unde este de baștină și Veaceslav Platon, și ar fi fost recrutați de unul dintre oamenii din aturajul controversatului om de afaceri.

Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.

„Pentru a se asigura că magistratul nu va da o decizie favorabilă celor de la CNPF, s-ar fi pus la cale această schemă de filaj a magistratului, ca ulterior să se ceară recuzarea acestuia, sau pentru a fi ulterior șantajat”, susține sursa.

Potrivit comunicatului PCCOCS, acțiunile membrilor grupului criminal organziat „vizează inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”.

„În rezultatul prelucrării informației prezentate de către organele operative, acum două luni, a fost pornită urmărirea penală pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale. Astăzi, conform probelor acumulate, din punct de vedere tactic, au fost efectuate, în paralel, mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri. De asemenea, a avut loc reținerea mai multor persoane. La moment, în custodia organelor de drept se află cinci persoane, asupra acțiunilor cărora planează bănuieli rezonabile de implicare activă în acțiunile infracționale. Deoarece, chiar în aceste momente, acțiunile de urmărire penală sunt în fază activă, alte date detaliate pe acest caz nu putem oferi”, informează PCCOCS în comunicatul remis presei.

Reacția PCCOCS în cazul schemei de filaj a unui magistrat de la Curtea de Apel

De altă parte, sursele noastre susțin că în ordonanța de percheziție se menționează că: „din acțiunile grupului vizat, rezultă o bănuială rezonabilă că a fost comisă infracțiunea prevăzută de art. 46; 177 alin. (11), art. 179 alin. (3), art. 26, 189 alin(3) Cod Penal al Republicii Moldova, culegerea ilegală a informațiilor menționate la alin.(1), fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației și șantajul, săvârșit de un grup criminal organizat”.

Mai mult, unul dintre cei vizați ar fi fiul unui administrator al unei companii off-shore conexată la Veaceslav Platon, care a deținut acțiuni la Moldincombank, iar o altă persoană din cele cinci are tangențe cu ASITO.

UPDATE // Interlopi reținuți de SIS în Chișinău. Ar fi filat un judecător de la Curtea de Apel, la indicațiile lui Platon

Aici este menționat că nu este prima tentativă agresivă și ilegală a lui Platon de a pune mâna pe Moldasig. Imediat după ce a fost scos din pușcărie de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, avocații controversatului om de afaceri au pus tunurile pe CNPF și au început să trimită zilnic cereri de chemare în judecată a regulatorului care a pus Moldasig sub administrare specială. Situația a atins un nivel critic când Comisia Națională a Pieții Financiare (CNPF) a anunțat că a sesizat Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii și au fost expediate cereri la Parlament și Guvern.

Instituția cerea atunci o reacție a autorităților statului și instituțiilor de resort, constituirea unei celule de criză în acest sens fiind imperios necesară. După o perioadă de timp de inacțiune a instituțiilor sesizate de CNPF, Platon a trecut la lovitura finală, a intrat cu forța la una din ședințele CNPF și a început să amenințe regulatorul cu excluderea R. Moldova din sistemul de „Carte Verde”. Într-un final CNPF a cedat și a numit administrator special persoana pe care o vroia controversatul om de afaceri.

VIDEO // Momentul în care Veaceslav Platon, însoțit de pază, intră forțat la ședința CNPF

Detalii: DOC Exclusiv // Administratorii speciali de la Moldasig trimit zilnic cereri la CNPF și în judecată. Ce rol are Veaceslav Platon

Detalii: NEWS ALERT // Platon condamnat la încă 12 ani de pușcărie

Dosarul Platon // ASITO și Moldasig au scăpat de un sechestru dar au dat de altul

CNPF a decis să preia administrarea MOLDASIG: Administratorii puși de judecată nu întrunesc rigorile

CNPF dezaprobă manierele „interpușilor care reprezintă” MOLDASIG și califică drept acțiuni subversive, „regizate de mână invizibilă”

Platon recunoaște că este acționar „din umbră” la Moldasig și ironizează pe seama CNPF: Asta vorbește despre nivelul monitorizării lor

DOC // Cum Platon a cumpărat Moldasig cu banii... de la Moldasig