„Războiul” Ceban - Chironda continuă. Viceprimarul Capitalei Victor Chironda anunță că primarul general Ion Ceban a decis să-l „investigheze” pentru că a fost bolnav de Covid. Ceban a semnat o dispoziție prin care a dispus crearea unui grup de lucru care are drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a lui Victor Chironda, precum și în vederea consecințelor faptei constatate.

„...am fost anunțat că sunt invitat în biroul viceprimarului Ilie Ceban la ședința unui grup de lucru special creat. Am mers în biroul respectiv cu ferma convingere că primarul a dispus o anchetă de serviciu pentru a examina faptul anunțat de mine în conferința de presă de marți, și anume, depășirea atribuțiilor de serviciu de către Arhitectul-șef Svetlana Dogotaru în procesul de pregătire a Autorizației de desființare a Hotelului Național. În biroul viceprimarul Ilie Ceban se aflau el și alți 6 colegi, funcționari ai primăriei. Ei mi-au adus la cunoștință Dispoziția primarului general nr. 547-dc din 17 iunie 2021 prin care se dispune crearea unui grup de lucru care are drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a dlui Victor Chironda, Viceprimar al mun. Chișinău, precum și în vederea consecințelor faptei constatate” ”, anunță Chironda. 

Viceprimarul susține că atât Ceban cât și șefa de la resurse umane cunoșteau că Chironda a solicitat prelungirea concediului. 
 
Chironda susține că va veni cu o reacție după ce se va consulta cu avocatul său. Totodată viceprimarul se arată dezamăgit că investigarea sa este o problemă mai importantă pentru Ceban, decât să se investigheze falsificarea actelor și depășirea cu bună intenție a atribuțiilor de serviciu de către Svetlana Dogotaru, arhitectul-șef al mun. Chișinău. 
„Am fost mirat să aflu acest lucru, așa cum atît primarul general cît și șefa de la resurse umane erau la curent cu faptul că eu am solicitat prelungirea concediului aprobat inițial din cauza concediului de boală intervenit. Am anunțat grupul de lucru că voi consulta avocatul meu și voi veni cu o explicație oficială pe acest subiect. Imi pare foarte rău că în loc să inițieze investigarea unei probleme grave, precum falsificarea actelor și depășirea cu bună intenție a atribuțiilor de serviciu de către doamna Dogotaru, care ar putea duce la prejudicierea interesului municipalității, primarul a decis să mă investigheze pe mine pentru că am fost bolnav de Covid”, menționează Chironda. 
Se pare că în scandalul dintre Chironda și Ceban ar fi implicat și consilierul de la „Șor” Valerii Klimenko, care l-a amenințat pe vicperimar că va face închisoare. Totuși, Chironda speră că, cazul legat de Cbena și amințarea lui Klimenko nu au legătură. „De asemenea, acum 10 minute, în biroul mau a intrat consilierul municipal Valerii Klimenko care m-a amenințat că eu voi face închisoare (nu am înțeles exact pentru ce). Sincer sper că aceste două fapte nu sunt legate între ele”. 

Vicperimarul susține că își va continua activitatea de viceprimar și va continua demersurile la procuratură și CNA pe subiectul hotelului Național și pe toată această situație.

Amintim că, pe 14 iunie, viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda a cerut inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru și suspendarea din funcție a acesteia în perioada efectuării anchetei de serviciu. Dogotaru ar fi admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de elaborare a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. 

Detalii: Chironda cere anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef S. Dogotaru. Ar fi admis încălcări în proiectul de demolare a Hotelului Național

După ce Chironda s-a declarat nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect, Ceban a venit cu acuze către viceprimar, spunându-i că are absențe nemotivate de la serviciu, iar acest lucru a tergiversat mai multe proiecte urbanistice importante. Viceprimarul și-a motivat absențele de la ședințe invocând infectarea cu COVID-19 și spune că nu a avut vreodată suport din partea primarului general în luarea unor decizii privind anumite subiecte.

Detalii: „Război” la Primărie între Ceban și Chironda: Nu am văzut suport din partea primarului general. Mereu a fost consultată Dogotaru

În cadrul unei emiisuni, viceprimarul a recunoscut că relațiile cu primarul Ion Ceban s-au deteriorat, însă nu concepe ideea unei demisii în urma scandalului hotelului Național.

Detalii: Chironda despre eventuala sa demisie din funcția de viceprimar