UPDATE // 13:33 // Potrivit surselor Deschide.MD, majoritate dintre cei reținuți, sunt originari din raionul Căușeni, de unde este de baștină și Veaceslav Platon, și ar fi fost recrutați de unul dintre oamenii din aturajul controversatului om de afaceri.

Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.

Mai mult, unul dintre cei vizați ar fi fiul unui administrator al unei companii off-shore conexată la Veaceslav Platon, care a deținut acțiuni la Moldincombank, iar o altă persoană din cele cinci are tangențe cu ASITO.

Noi detalii despre operațiunea SIS-PCCOCS. „Interlopii” ar fi filat un magistrat în gestiunea căruia se află dosarul „Moldasig”

UPDATE // 12:11 // Emil Gaitur, ofițerul de presă al PCCOCS,a confirmat perchezițiile din această dimineață și a declarat că: „ La moment, în custodia organelor de drept se află cinci persoane, asupra acțiunilor cărora planează bănuieli rezonabile de implicare activă în acțiunile infracționale.

Reacția PCCOCS în cazul schemei de filaj a unui magistrat de la Curtea de Apel

UPDATE // 11:10 // Am încercat să aflăm cum comentează Veaceslav Platon informațiile făcute publice, iar acesta s-a arătat deranjat de întrebările reportelui Deschide.MD, cu tonul vocii ridicat, cu insulte și o reacție obraznică, a negat informațiile invocând că redacția Deschide.MD are „o activitate banditească”.

„În primul rând sursele voastre sunt mincionoase ca și tot ce scrieți voi. Tot – de la început și până la urmă. Doi la mână, după anul 2016 eu nu am nicio firmă, ele nu există, ele au fost distruse. Și trei – nu este nevoie să filez pe nimeni. Cine vrea să vorbească cu mine, vorbește, iar cine nu vrea eu nici nu intenționez să discut cu ei.
Tot ce scrieți voi sunt falsuri pure. Voi lucrați la Plahotniuc, voi aveți relații cu sursele voastre, voi sunteți toți o grupare. Redacția DESCHIDE.MD este implicată în acest caz. Redacția Dvs. are o activitate banditească. Voi înțelegeți că vă ocupați cu prostituția? Exact așa să scrieți, DESCHIDE.MD este o componentă a grupării criminale care a fost reținută astăzi, eu nimic nu știu despre cei reținuți și despre această grupare. Apelul vostru confirm că voi sunteți interesați de asta, că aveți un motiv, pe șefii voștrii i-au luat acum de fund și vouă v-au dat indicții să mă sunați. Voi poate nu înțelegeți, dar voi primiți salariile de la o grupare criminală”, a declarat Platon cu un tupeu demn de un pușcăriaș.

Alexandru Stoianoglo, procurorul general, nu a vrut să răspundă la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD, iar purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru, are telefonul deconectat.

Solicitat telefonic, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, a declarat că nu cunoaște informații, dar se va interesa și va reveni cu mai multe detalii, însă nu a mai revenit și nici nu mai răspunde la apeluri.

Șeful PCCOCS, Ion Caracuian, nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile, ci a menționat că la moment procurorii lucrează și vor reveni informații mai ample pe parcursul zilei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel puțin patru persoane, cu antecedente penale, au fost reținute cu puțin timp în urmă de către procurori și ofițerii Serviciului Informații și Securitate, după ce ar fi pus la cale o schemă de filaj în interesele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Potrivit surselor Deschide.MD, din cadrul Procuraturii Generale, cele patru persoane, care ar avea legături cu firmele lui Veaceslav Platon, ar fi filat un judecător de la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea căruia se afla un dosar ce are tangențe cu controversatul om de afaceri.

Aceleași surse susțin că membrii grupului criminal organizat ar fi acționat la indicațiile și în interesul lui Platon.

Știrea se actualizează.