Președintele Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat" a publicat astăzi mai multe documente care lasă de înțeles că frauda bancară a început încă din 2010 și anume atunci când persoane apropiate lui Veaceslav Platon au luat mai multe credite neperformante. Mai mult, Grigoriu publică documente din care relevă că anume controversatul om de afaceri a fost implicat în „Laundromatul rusesc”.

Compania off-shore Ronida Invest LTD ar fi implicată atât în spălătoria rusească, cât și în frauda bancară, spune Inga Grigoriu, aducând în acest sens probe documentare. Amintim că zilele trecute Veaceslav Platon a fost absolvit de pedeapsă în dosarul fraudei bancare, decizie calificată controversată și politizată de mai mulți analiști și juriști.       

„Din păcate, nu pot publica un document secret din anul 2010, în care o instituție națională atenționează Procuratura R. Moldova despre spălările de bani prin segmentul transnistrean și o bancă comercială autohtonă, în care Ronida Invest LLP este prezentă ca una dintre destinațiile banilor originari din Federația Rusă. Însă, voi cere desecretizarea acestuia”, susține Inga Grigoriu.

Anterior Deschide.MD a scris că eliberarea cunoscutului raider Veaceslav Platon, implicat, doar pe teritoriul Republicii Moldova, în zeci de scheme de preluare ilegală a unor companii, artizanul spălătoriei de zeci de miliarde de dolari din Federația Rusă, numită „laundromat”, unul din principalii beneficiari ai jafului bancar din 2014, provoacă și astăzi multiple semne de întrebare în rândul cetățenilor, care nu cunosc dedesubturile întregii scheme. 

Tot atunci redacția noastră scria că la scurt timp după numirea procurorului general începe un aflux de cadre la Procuratura Generală, de vechi procurori, plecați sau alungați din sistem. Printre aceștia se strecoară și Vasile Levițchi și Alexandru Casir, din anturajul lui Platon, numiți în acea perioadă și „brigada lui Slava”.

Spre exemplu, anume Levițchi a fost cel care a clasat în anul 2001 dosarul lui Platon, ceea ce a permis eliberarea sa, iar câțiva ani mai târziu ajunge adjunct la Procuratura Anticorupție. Din funcția respectivă, împreună cu Alexandru Casir, cei doi protejau interesele economice și financiare ale lui Platon, gestionând multiplele dosare ale acestuia, astfel încât să nu mai ajungă la o finalitate clară. Anume așa s-au plimbat în toți acei ani, fără niciun rezultat, dosare precum Cristal-Flor, Lidiana-Lux, Energoalians, RED-Nord, Liga-2, Glodeni-Zahăr, Moldindconbank și multe multe altele, toate clasate în timp, iar statul, condamnat prin Curți de Arbitraj la achitarea unor despăgubiri fabuloase.

„Brigada lui Slava”, sau cum și-a infiltrat Platon procurorii potriviți în anturajul conducerii PG