Șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău ar fi făcut afaceri cu propriul partener de afaceri. Asta reiese dintr-un contract de achiziții obținut de la un avertizor de integritate de către RISE Moldova.

Peste 1,4 milioane de lei au ieșit din bugetul furnizorului de apă care alimentează capitala și s-au scurs pe conturile unei companii. Firma câștigătoare este deținută de un tânăr comerciant care administrează și o companie aflată în proprietatea șefului de la Apă Canal. Aceștia au o relație mai veche, iar numele lor s-au intersectat și într-o cauză penală.

Anul trecut, Apă-Canal Chișinău a publicat pe pagina web un anunț despre „Achiziția contoarelor inteligente pentru apă rece, sistem de citire automatizat a datelor cu exportul lor către softul de facturare”

RISE Moldova a obținut un contract din 22 iulie 2020 din care rezultă că acest concurs de achiziție a „contoarelor inteligente” a fost câștigat de compania Partener Energo SRL. Suma acordului este de 1,4 milioane de lei (fără TVA).

Anatolie Lichii a semnat contractul din partea întreprinderii Apă-Canal Chișinău, iar Ivan Dumitrașcu – din numele Partener Energo SRL.

Partener Energo SRL, compania câștigătoare, este deținută și administrată de Ivan Dumitrașcu. Firma a fost creată în 2014. Anterior, aceasta a mai semnat un contract de achiziție cu Apă-Canal Chișinău. Mai exact, în 2018, Partener Energo SRL a livrat „redresoare industriale”.

Atunci, Anatolie Lichii era director tehnic și de producție la ACC. Această firmă a făcut afaceri cu bani publici și cu o întreprindere municipală.

Ivan Dumitrașcu, omul de la Partener Energo SRL, conduce și firma Electrotest-Grup SRL, deținută în totalitate de Anatolie Lichii. Și această companie a făcut afaceri cu bani publici, oferind servicii și lucrări pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, dar a semnat contracte și cu alte instituții de stat.

Într-un răspuns al ACC condusă de Anatolie Lichii oferit pentru Rise, instituția spune că nu poate divulga contractul semnat cu Partener Energo SRL nici în perioada activă a acestuia nici dupoă expirarea lui.