Subiectul privind demolarea hotelului Național a provocat un adevărat scandal între primarul general al capitalei Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda. După ce Chironda s-a declarat nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect, Ceban a venit cu acuze către viceprimar, spunându-i că are absențe nemotivate de la serviciu, iar acest lucru a tergiversat mai multe proiecte urbanistice importante.

„Un viceprimar s-a dat cu părerea referitor la unele subiecte, voi comenta în detaliu când mă voi întoarce (n.r. din România). Era bine dacă nu lipsea nemotivat de la serviciu zile întregi. A zis că se afla într-o zonă pentru care ar avea motivație, vreau să aflu și eu și noi cu toții. Iar despre restanțele la proiectele gestionate, incapacitatea de a comunica cu direcțiile responsabile vom reveni pe parcurs. Multe proiecte sunt în întârziere, tichetarea electronică, scuaruri, parcări și multe ce țin de dezvoltarea urbanistică, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, chiar dacă există divergențe în acest sens”, a declarat Ion Ceban într-un live. 

Răspunsul lui Chironda la acuzele lui Ceban n-a întârziat să apară.

Viceprimarul a explicat că, mereu când apăreau proiecte, precum PUZ sau proiecte privind construcția de blocuri enorme, venea cu rugămintea către Svetlana Dogotaru, arhitect șef al mun. Chișinău, „să găsim posibilități de a impune condiții, de a reduce etajele, de a prevedea construcția de obiecte sociale. De fiecare dată răspunsul era ”nu este posibil”, ”totul este conform legii”.”

Ulterior, când societatea civilă și experții criticau proiectul, identificau probleme și soluții, Dodogotaru „lua apă în gură” și Chironda era „cel care trebuia să dea explicații”. Chironda spune că nu a avut suport din partea primarului general în luarea unor decizii privind anumite subiecte.
„Eu am acceptat invitația lui Ion Ceban să vin la primărie pentru a schimba abordarea în domeniul dezvoltării urbane și a reorganiza acest sistem putred, care a generat orașului nostru atîtea probleme. Dacă primarul consideră că Viceprimarii trebuie să facă lucrul de manager de proiecte de amenajare a parcurilor și să semneze acte permisive fără să pună întrebări, atunci nu e deloc așa. Spre regret, în loc să văd suport și ajutor din partea primarului general, am fost îndepărtat de la luarea deciziilor iar în locul meu a fost mereu consultată doamna Dogotaru. Știu că vor urma acuzații de tot soiul. Dar sunt gata să merg pînă în pînzele albe pentru a realiza ceea ce am promis oamenilor în campania electorală: o administrare corectă și transparentă a procesului de eliberare a actelor permisive în construcții”, scrie Chironda pe pagina sa de Facebook. 
Totodată, viceprimarul și-a motivat absențele de la ședințe invocând infectarea cu COVID-19. 
„Cât despre lipsa mea invocată de domnul primar - totul e simplu. Pentru perioada 13-26 mai am avut concediu de odihnă planificat, însă din cauza infectării cu virusul Covid-19 am fost nevoit să amân concediul. Astfel, la 29 mai, după închiderea concediului de boală am solicitat prelungirea concediului de odihnă nefolosit, cu revenirea la muncă pe data de 14 iunie. Dacă voia să afle detalii despre starea mea de sănătate nu avea decÂt să răspundă la telefoane și mesaje”, a conchis Chironda. 

Amintim că, pe 14 iunie, viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda a cerut inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru și suspendarea din funcție a acesteia în perioada efectuării anchetei de serviciu. Dogotaru ar fi admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de elaborare a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. 

Detalii: Chironda cere anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef S. Dogotaru. Ar fi admis încălcări în proiectul de demolare a Hotelului Național