Viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda cere inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru și suspendarea din funcție a acesteia în perioada efectuării anchetei de serviciu.

Dogotaru ar fi admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. Aceleași acuzații sunt aduse și executorilor care au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021.
„...constat o lipsă de profesionalism și responsabilitate din partea șefului Direcției de Arhitectură și Urbanism și Arhitectului-șef al orașului, doamna Svetlana Dogotaru, care permite beneficiarului să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive, sau o tentativă dea a justifica cu orice preț intenția beneficiarului de a iniția procesul de demolare a hotelului.
Am solicitat Primarului general inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului DGAURF, dna. Svetlana Dogotaru și asupra executorilor care au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021, și au admis sau au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. În perioada efectuării anchetei de serviciu, solicit suspendarea din funcție a doamnei Svetlana Dogotaru, pentru prevenirea influențării asupra subalternilor și asupra procesului de anchetă”, scrie Chironda pe pagina sa de Facebook. 
Chironda subliniază că subiectul privind hotelul Național „este unul de importanță majoră pentru dezvoltarea orașului Chișinău, deoarece demolarea Hotelului Național va însemna lichidarea unui simbol și landmark al orașului iar autorizarea construcției unui complex de clădiri cu funcționalitate locativă și comercială poate duce la supraîncărcarea zonei și la agravarea congestionării traficului pe bulevardele Negruzzi și Ștefan cel Mare și Sfânt”.
„Nu contest dreptul beneficiarului de a demola o clădire degradată și nici nu sunt împotriva dezvoltării și modernizării urbane. Însă practica internațională de dezvoltare urbană prevede că astfel de situații sunt soluționate prin intermediul unor concursuri internaționale de soluții de arhitectură, care permit identificarea soluției optime de valorificare a terenurilor, dar și asigură transparența și credibilitatea procesului de dezvoltare urbană”, a conchis viceprimarul. 

Anterior, Svetlana Dogotaru a fost implicat în mai multe scandaluri. Primul a fost legat de elaborarea conceptului de amplasare a publicităţii stradale. Documentul a fost dur criticat de agenţii economici din domeniu, care susţin că acesta a fost elaborat pentru a favoriza un singur agent economic. De fiecare dată, Svetlana Dogotaru a respins acuzaţiile.

Un alt subiect sensibil a fost legat de elaborarea gratuită a planului urbanistic general de către o companie rusească şi una românească. Consilierii municipali au declarat în repetate rânduri că proiectul stârneşte mai multe nedumeriri. Şi aceste acuzaţii au fost respinse de Dogotaru.

Controversele au continuat. Mai mulţi consilieri au criticat activitatea Svetlanei Dogotaru, iar fracţiunea PAS din CMC i-a cerut, în repetate rânduri, demisia.

La sfârșitul lunii martie 2021 autoritățile municipal anunțau că un complex multifuncțional ar putea fi construit în locul Hotelului Național care ar urma să fie demolat. 

Fpstul primar interimar al capitalei Ruslan Codreanu a comentat inițiativa menționând că „Hotelul Național va fi demolat sau mai bine zis cum Vanea Ceban duce până la capăt ce a început șeful lui, Igor Dodon în 2006.”

„Acest hotel a fost privatizat în 2006 când Igor Dodon era ministru al economiei, de cineva care era OBLIGAT să-l reconstruiască până în 2008. Nu a fost făcut nimic, dar nici hotelul reîntors. Nu e nimic că Agenția Proprietăți Publice se judecă de mai bine de 13 ani pe acest caz? Nu e nimic că terenul aferent hotelului Național aparține municipalității? A venit Ceban să ducă la bun sfârșit planul (cu siguranță legăturile oricum sfârșesc la partidul socialist)”, spunea Codreanu.

În context, Codreanu a subliniat că nu este clar în ce mod o companie care are pierderi de milioane, va demola și construi un obiectiv multifuncțional

„Vedem pe schița de proiect, beneficiar SA ”Moldova-Tur” și aici am eu o întrebare către cei care au semnat autorizația – o firmă care are oficial pierderi de peste 2 milioane de LEI doar pentru anul 2019, deci e pe minus, din ce bani va demola și va construi? Da SA “Moldova – Tur” de mulți ani este pe minus! Sau va fi ca în 2006, promitem, demolăm și vindem terenul de pe strada Ștefan cel Mare 2 și 4? Voi important dați că noi ne vom face interesele!” săunea Codreanu pe 30 martie 2021.